„Egyensúlyban a test – lúgosíts természetesen!”


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  További egészség cikkek Megnézem

„Egyensúlyban a test – lúgosíts természetesen!”

Avagy hogyan segíthetjük szervezetünket a sav-bázis egyensúly fenntartásában

A mai modern életmód – feldolgozott élelmiszerek, stressz, mozgáshiány – könnyen eltolhatja testünk sav-bázis egyensúlyát a savas irányba. A lúgosítás célja nem csupán egy divatos egészségtrend, hanem a szervezet belső környezetének optimalizálása a hosszú távú egészség érdekében. De mit is jelent valójában a lúgosítás, és hogyan érhetjük el természetes módon?


Mi az a sav-bázis egyensúly?

Testünk pH-értéke (ami azt mutatja, hogy savas vagy lúgos egy közeg) szigorúan szabályozott. A vér ideális pH-ja 7,35–7,45 között van – ez enyhén lúgos. A szervezet igyekszik ezt az értéket minden körülmények között fenntartani, de tartósan savas irányba tolódó állapot (acidózis) megterhelheti a kiválasztó szerveket és növelheti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét.

A túlzott savasodást kiváltó tényezők lehetnek:

  • Finomított cukor és szénhidrátok

  • Hús és feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása

  • Túl sok koffein, alkohol

  • Stressz, alváshiány

  • Dohányzás, mozgáshiány


A lúgosítás célja

A lúgosító életmód célja, hogy támogassa a szervezet saját puffer- és kiválasztó rendszereit a savak semlegesítésében és eltávolításában. Ezt nem mesterséges pH-változtatással, hanem táplálkozással, folyadékbevitellel, légzéssel és életmódbeli változásokkal érhetjük el.


Természetes lehetőségek a szervezet lúgosítására

1. Lúgosító ételek beépítése az étrendbe

A legtöbb zöldség, gyümölcs, valamint a növényi alapú, feldolgozatlan ételek lúgosító hatásúak. Ilyenek például:

  • Zöld leveles zöldségek (spenót, sóska, kelkáposzta, petrezselyem)

  • Uborka, brokkoli, avokádó, cukkini

  • Cékla, citrom, lime, grapefruit

  • Mandula, chiamag, lenmag (mértékkel)

Bár a citrom és lime savas ízűek, lúgosító hatásúak a szervezetben, mert az anyagcseréjük során lúgos kémhatású anyagok képződnek.

2. Csökkentsd a savasító ételeket

Kerüld vagy csökkentsd az alábbiak rendszeres fogyasztását:

  • Húsfélék (főleg vörös húsok)

  • Tejtermékek (különösen a sajt)

  • Finomított liszt és cukor

  • Kávé, energiaital, szénsavas üdítők

  • Alkohol

Nem arról van szó, hogy mindent el kell hagyni – a kiegyensúlyozott arány a kulcs. Az ideális arány a lúgosító és savasító ételek között 80:20, de már a 60:40 is javulást hozhat.

3. Bőséges víz- és folyadékfogyasztás

A savak semlegesítéséhez és kiürítéséhez elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság. Fogyassz legalább 2–2,5 liter tiszta vizet naponta. Hasznos lehet lúgosító italokat is beiktatni, például:

  • Citromos víz

  • Gyógyteák: csalán, gyermekláncfű, zsurló

  • Zöldturmixok, friss zöldséglevek

4. Mélylégzés és testmozgás

A mozgás és a mélylégzés során több oxigén jut a sejtekhez, ami elősegíti a lúgos kémhatás fenntartását. A rendszeres testmozgás (pl. séta, jóga, úszás) segíti a savak távozását az izzadás és a tüdőn keresztüli kiválasztás révén.

5. Stresszkezelés

A krónikus stressz és idegeskedés savasító hatású – ezért fontos a lelki egyensúly fenntartása is. Napi néhány perc relaxáció, meditáció vagy légzőgyakorlat is sokat számíthat a belső egyensúly megőrzésében.


Lúgosítás – nem „gyógyítás”, hanem egyensúlyteremtés

Fontos megérteni, hogy a lúgosító életmód nem helyettesíti az orvosi kezelést, de kiválóan kiegészíti az egészséges életmódot. Nem arról van szó, hogy "savas emberek" betegek lennének – hanem arról, hogy tudatos étrenddel és életvitellel csökkenthetjük a szervezet terhelését és támogatjuk természetes működését.


Összefoglalás: az egészség belülről kezdődik

A lúgosító életmód nem bonyolult, és nem is drága – csak tudatos döntések sorozata, amit mindennap megtehetünk az egészségünk érdekében. Több zöldség, kevesebb feldolgozott étel, tiszta víz, mozgás, nyugodt légzés – ezek az egyszerű lépések hosszú távon kifizetődnek.

Ha törekszünk a belső egyensúlyra, testünk is meghálálja: energiával, vitalitással és ellenálló képességgel.


CIKK2 


Print Friendly and PDF