Kálcium – A csontok és fogak védelmezője


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Kálcium – A csontok és fogak védelmezője

A kálcium az egyik legismertebb ásványi anyag, mely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Legtöbben a csontokhoz és a fogakhoz kapcsolják, de ennél jóval több szerepe van – az izomműködéstől kezdve az idegrendszeren át a véralvadásig.

Miért fontos a kálcium?

A kálcium kb. 99%-a a csontokban és fogakban található, de a maradék 1% is nélkülözhetetlen a szervezet működéséhez. Szerepe:

  • Csontok és fogak felépítése és fenntartása,

  • Izmok összehúzódása és ellazulása,

  • Idegsejtek ingerületátvitele,

  • Szívritmus szabályozása,

  • Véralvadási folyamatok,

  • Sejtek közti jelátvitel.

Kálciumhiány tünetei

A kálciumhiány gyakran nem okoz azonnali tüneteket, mert a szervezet a csontokból vonja el a szükséges mennyiséget. Hosszabb távon azonban komoly gondokat okozhat.

Lehetséges tünetek:

  • izomgörcsök, izomremegés

  • zsibbadás, bizsergés a végtagokban

  • csontfájdalom, törékeny csontok

  • gyakori fogszuvasodás

  • szívritmuszavarok

  • fáradékonyság, koncentrációzavar

  • gyermekeknél fejlődési rendellenességek, angolkór


Kik vannak veszélyben?

  • Növekedésben lévő gyermekek és serdülők,

  • Várandós és szoptató anyák,

  • Idősek, különösen nők a menopauza után,

  • Laktózérzékenyek és vegánok, ha nem figyelnek a pótlásra,

  • Csontritkulásban szenvedők,

  • D-vitamin-hiányos egyének – mivel a D-vitamin segíti a kálcium felszívódását.

Kálciumban gazdag ételek

Sokan a tejtermékeket tartják az elsődleges kálciumforrásnak, de növényi forrásokból is sokat lehet pótolni – főleg akkor, ha D-vitamin is van a szervezetben.

Állati eredetű források:

  • tej, joghurt, kefir, túró, sajt

  • halak apró szálkával együtt (pl. szardínia)

Növényi források:

  • mák (kiemelkedően magas kálciumtartalom!)

  • szezámmag, mandula

  • brokkoli, kelkáposzta, fodros kel

  • hüvelyesek: szójabab, fehérbab

  • szárított füge

  • zabpehely

  • ásványvizek (amelyek magas kálciumtartalmúak)



Napi ajánlott bevitel (RDA)

Életkor / állapotNapi ajánlott mennyiség
Felnőttek (19–50 év)1000 mg
Idősek (50 év felett)1200 mg
Serdülők (9–18 év)1300 mg
Gyermekek (1–8 év)700–1000 mg
Terhesség, szoptatás1000–1300 mg

Kálcium felszívódása – mire érdemes figyelni?

  • D-vitamin nélkül a kálcium nem tud beépülni! Fontos tehát gondoskodni a megfelelő D-vitamin szintről (napfény, étrend-kiegészítők).

  • Túl sok foszfor vagy koffein csökkenti a hasznosulást.

  • Oxalátban gazdag zöldségek (pl. spenót) nehezítik a felszívódást – ezek mellett érdemes más forrásokat is fogyasztani.

Lehet túladagolni?

Természetes ételekkel túladagolni nem lehet. Azonban túlzott étrend-kiegészítő bevitele (különösen D-vitaminnal együtt) hiperkalcémiát (magas vérkalciumszintet) okozhat, ami hányingert, vesekövet, szívritmuszavart is eredményezhet.



Print Friendly and PDF