Magnézium – Az idegrendszer és izmok őre


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
 Vitaminok és ásványi anyagok: Megnézem 

Magnézium – Az idegrendszer és izmok őre

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag szervezetünk számára, mégis sokan nem fordítanak rá elég figyelmet. Pedig számos élettani folyamatban vesz részt – az energiatermeléstől kezdve az idegek és izmok működésén át a csontok egészségéig.

Miért fontos a magnézium?

A magnézium több mint 300 enzimatikus reakcióhoz szükséges a szervezetben. Kiemelt szerepet játszik:

  • az idegrendszer megfelelő működésében,

  • az izomműködés szabályozásában (beleértve a szívizmot is),

  • a fehérje- és DNS-szintézisben,

  • az energiatermelésben (az ATP, azaz sejtek energiája, csak magnéziummal együtt aktív),

  • a csontok és fogak felépítésében,

  • a vércukorszint szabályozásában,

  • a gyulladások csökkentésében.

Milyen tünetek utalhatnak magnéziumhiányra?

A hiány gyakran lappangva alakul ki, és sokan nem is gondolnak arra, hogy a tünetek hátterében a magnéziumhiány állhat:

  • izomgörcsök, izomrángások (pl. szemhéjremegés),

  • fáradékonyság, levertség,

  • fejfájás, migrén,

  • szívdobogásérzés, szabálytalan szívverés,

  • álmatlanság, nyugtalanság,

  • fokozott stresszérzékenység, ingerlékenység,

  • koncentrációs zavarok,

  • csontritkulás hosszú távon.

Kinek van fokozott szüksége magnéziumra?

  • Sportolóknak, mivel az izzadással sok magnézium távozik,

  • Várandós és szoptató anyáknak,

  • Időseknek, mert a felszívódás csökkenhet,

  • Cukorbetegeknek,

  • Stresszes életmódot élőknek,

  • Vizelethajtót szedőknek,

  • Emésztőrendszeri betegségek esetén (pl. Crohn-betegség, hasmenés, felszívódási zavar).


Miben található meg természetes formában?

A magnézium sokféle növényi eredetű élelmiszerben megtalálható, különösen a zöld színű zöldségekben, olajos magvakban és teljes kiőrlésű gabonákban.

Magnéziumban gazdag ételek:

  • tökmag, napraforgómag

  • mandula, kesudió, dió

  • zabpehely, barna rizs, quinoa

  • spenót, sóska, mángold

  • hüvelyesek: lencse, bab, csicseriborsó

  • étcsokoládé (min. 70% kakaótartalommal)

  • banán

  • avokádó

  • ásványvizek (magnéziumtartalom feltüntetve a címkén)

Napi ajánlott bevitel (RDA)

Életkor / állapotNapi ajánlott mennyiség
Felnőtt nők310–320 mg
Felnőtt férfiak400–420 mg
Terhesség alatt350–360 mg
Szoptatás idején310–320 mg
Gyermekek (1–13 év)80–240 mg
Serdülők (14–18 év)360–410 mg

Érdekesség

A klorofill – a növények zöld színét adó pigment – központi atomja épp a magnézium. Ezért olyan gazdagok magnéziumban a zöld leveles növények!

Túladagolható a magnézium?

Természetes táplálékkal túladagolni nem lehet. Viszont túlzott étrend-kiegészítő fogyasztása (főként magnézium-szulfát vagy -oxid formájában) hasmenést, émelygést, gyomorpanaszokat okozhat. Veseproblémák esetén orvosi egyeztetés szükséges.

 


Print Friendly and PDF