🍒 Meggy – a savanykás ízű egészségforrás


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

🍒 Meggy – a savanykás ízű egészségforrás

📌 Általános tudnivalók

A meggy (Prunus cerasus) a rózsafélék családjába tartozik, és a cseresznye közeli rokona. Európában és Ázsiában őshonos, hazánkban is évszázadok óta termesztett, rendkívül kedvelt gyümölcs.

A meggy jellemzői:

  • Apró, gömbölyű termés, mélybordó színű, fényes héjjal.

  • Íze savanykás, zamatos – éppen ez különbözteti meg az édesebb cseresznyétől.

  • Nyersen és feldolgozva is kiváló, szezonja júniustól júliusig tart.

  • Magyarország jelentős meggytermesztő, főként a Újfehértói fürtös és a Kántorjánosi fajták híresek.


💪 Jótékony hatásai

  • Antioxidáns-bomba
    Magas a polifenol, antocianin és C-vitamin tartalma – ezek védik a sejteket a káros oxidatív stressztől.

  • Gyulladáscsökkentő hatás
    A kutatások szerint rendszeres meggyfogyasztás csökkentheti az ízületi gyulladás és köszvény tüneteit.

  • Természetes fájdalomcsillapító
    Az antocianinok gyulladásgátló hatása enyhítheti az izomfájdalmakat, különösen sportolók körében kedvelt.

  • Javítja az alvás minőségét
    A meggy természetes forrása a melatoninnak, amely szabályozza az alvási ciklust. A meggylé vagy friss meggy fogyasztása segíthet az álmatlanságon.

  • Szívbarát gyümölcs
    Rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, és támogathatja a szív- és érrendszer egészségét.

  • Segíti az emésztést
    Rosttartalma javítja a bélmozgást, megelőzheti a székrekedést.


🧪 Tápanyagtartalom (100 g friss meggy)

  • Energia: kb. 50 kcal

  • Szénhidrát: 12 g (ebből természetes cukor kb. 8–9 g)

  • Rost: 1,6 g

  • Fehérje: 1 g

  • Zsír: 0,3 g

Vitaminok:

  • C-vitamin: kb. 10 mg

  • A-vitamin (béta-karotin): kb. 64 µg

  • B-vitaminok: B1, B2, B6, folsav – kisebb mennyiségben

  • K-vitamin: véralvadás segítésére

Ásványi anyagok:

  • Kálium: kb. 220 mg

  • Kalcium, foszfor, vas – szintén megtalálhatók benne




🍽️ Felhasználása

  • Frissen fogyasztva – kiváló hűsítő nyári gyümölcs, de savanyúbb íze miatt nem mindenkinek kedvence nyersen.

  • Lé, turmix, smoothie – önmagában vagy más bogyós gyümölcsökkel kombinálva (pl. áfonya, málna).

  • Süteményekbe, pitékbe, rétesbe – klasszikus meggyes pite vagy rétes közkedvelt édesség.

  • Lekvár, dzsem, szörp – hagyományos tartósítási mód, különösen népszerű.

  • Befőttként – téli vitaminforrásként is kiváló.

  • Sós ételekhez is passzol – kacsához, sertéshúshoz mártásként, pikáns köretként.

  • Aszalt formában – müzlibe, granolába keverve, vagy önmagában snackként.


❄️ Tárolása

  • Hűtőszekrényben: frissen 3–5 napig eltartható. Ne mossuk meg előre, csak közvetlenül fogyasztás előtt.

  • Mélyhűtve: magozva és kimérve porciózva akár 6–8 hónapig is eltartható – kiváló turmixhoz vagy sütéshez.

  • Aszalva: szárított meggy is készíthető, viszonylag jól eltartható.

  • Befőtt, lekvár, szörp formájában hosszan tárolható – így egész évben élvezhető az íze és jótékony hatása.


⭐ Érdekességek

  • A meggy az egyik legrégebben termesztett gyümölcs a Kárpát-medencében.

  • A magyar meggy híres exportcikk, különösen a német és osztrák piacon.

  • Egyes kutatások szerint a meggylé javíthatja a sportteljesítményt, gyorsítva az izmok regenerációját.

  • meggymag párna természetes melegítő párnaként is használható – mikrohullámú sütőben felmelegítve segíti az izomlazítást.

  • A meggy színe az antocianin nevű pigmenttől származik, amely egy erős antioxidáns.


⚠️ Figyelmeztetés

  • Nagyobb mennyiségben hashajtó hatású lehet – különösen gyermekeknél és érzékeny gyomrúaknál.

  • meggymag ciánglikozidot tartalmaz, ezért soha ne fogyaszd a magját!

  • A savanykás íz miatt néhány embernél gyomorégést okozhat – főleg éhgyomorra fogyasztva.

 


Print Friendly and PDF