Mezei kandilla (Nigella arvensis) – Az elfeledett gyógynövény kincsesládája
A mezei kandilla, más néven vad katicavirág, a boglárkafélékhez hasonló termetű, szelíd megjelenésű növény, amely hazánkban vadon is előfordul. Bár közeli rokona, a fekete kömény (Nigella sativa) jóval ismertebb, a mezei kandilla is figyelemre méltó hatóanyagokat tartalmaz – különösen a magja, amely gyógyászati és fűszerként való alkalmazásra is alkalmas.
Botanikai leírás
-
Név: Mezei kandilla (Nigella arvensis)
Típus: Egynyári növény
Magasság: 20–50 cm
Virág: Finoman csipkés, kékesfehér vagy lilás virág
Termés: Felfújt toktermés, amely fekete színű, illatos magvakat rejt
Fontos megkülönböztetni a fekete köménytől, bár külsőre hasonlóak a magok. Hatóanyag-összetételük is mutat átfedést, de eltérő koncentrációban.
Gyógyhatásai
A mezei kandilla fekete köményhez hasonló illóolajat és flavonoidokat tartalmaz. Ezeknek köszönhetően a következő hatásokkal bírhat:
🌿 1. Emésztést serkentő
Segíti a gyomor működését,
fokozza az epeelválasztást,
csökkenti a puffadást és a hasi diszkomfortot.
🌿 2. Antibakteriális és gombaellenes
Az illóolajai (főként a nigellin és más alkaloidok) segíthetnek a fertőzések leküzdésében,
gátolják bizonyos baktériumok és gombák szaporodását.
🌿 3. Gyulladáscsökkentő
Hasonlóan a Nigella sativa-hoz, gyulladáscsökkentő hatású lehet.
Használata enyhítheti az ízületi fájdalmakat, krónikus gyulladásos állapotokat.A magból nyert olajban található anyagok serkentik a fehérvérsejtek működését,
rendszeres fogyasztása erősítheti az immunválaszt.
🌿 5. Antioxidáns
A kandilla magjai flavonoidokat és más antioxidáns hatású vegyületeket tartalmaznak,
amelyek segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, ezzel lassítva az öregedési folyamatokat.Felhasználási módok
🌾 Mag formájában
Az érett, szárított magokat enyhén meg lehet pirítani,
majd őrölt vagy egész formában salátákhoz, sült zöldségekhez, kenyérfélékhez keverni.Íze enyhén fűszeres, aromás, kissé kesernyés – hasonló a fekete köményhez.
☕ Gyógytea
1 teáskanál őrölt vagy tört kandillamagot forrázz le 2-2,5 dl vízzel,
10 perc után szűrd le.
💧 Olajos kivonat
Ha lehetőség van rá, hidegen sajtolt olajat is lehet belőle készíteni,
ezt belsőleg fogyasztva vagy külsőleg alkalmazva is hasznos gyulladásos problémákra.Termesztése, nevelése
Mivel rendelkezel magokkal, különösen fontos a termesztés ismerete:Vetési idő: kora tavasszal, márciusban-áprilisban szabadföldbe.
Fényigény: napos fekvést kedvel.
Talaj: jó vízelvezetésű, lazább, homokos-agyagos talaj ideális.
Gondozás: nem igényel sok törődést, szárazságtűrő.
Virágzás: májustól júniusig
Magfogás: a termések megbarnulása után szedd le, szárítsd és morzsold ki a magokat.
Több növényt is érdemes egymás mellé vetni, mivel díszes virágai rovarcsalogatóként is szolgálnak.
Fontos megjegyzés: fogyasztás előtt!
Bár a mezei kandilla hagyományos gyógy- és fűszernövény, és a fekete köményhez hasonló hatásokat tulajdonítanak neki, nincs annyira részletesen kutatva, mint a Nigella sativa.
Ezért:
belsőleges használata során kezdd kis adagokkal,várandósság vagy gyógyszerszedés esetén egyeztess fitoterapeutával vagy orvossal,
magjait mindig érett, szárított állapotban fogyaszd, zöld termésből nem ajánlott.
Összefoglalás
A mezei kandilla egy ritka, de sokoldalú gyógynövény, amely méltán érdemel több figyelmet. Magja emésztésjavító, immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású lehet, miközben konyhai felhasználása is élményszerű. Mivel saját maggal rendelkezel, érdemes kísérletezni a termesztésével – akár konyhakerted új, virágzó lakójaként, akár természetes házipatikád megbecsült tagjaként.