Mindent a C-vitaminról – hatása, forrásai, hiánytünetei és napi szükséglete


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
Vitaminok és ásványi anyagok: Megnézem   

A C-vitamin (aszkorbinsav) az egyik legismertebb és legkedveltebb vitamin, amely szinte mindenki számára ismerősen cseng – különösen megfázásos időszakban. De vajon tényleg csak az immunrendszer erősítésében segít? Cikkünkben megvizsgáljuk a C-vitamin szervezetre gyakorolt hatásait, természetes forrásait, hiánytüneteit, valamint a napi szükséges mennyiséget.


Mi az a C-vitamin és miért fontos?

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amit a szervezet nem képes tárolni, ezért naponta kell pótolni.

Szerepe rendkívül sokrétű:

  • Erős antioxidáns: Segít semlegesíteni a szabad gyököket, ezzel védi a sejteket az oxidatív stressztől és lassítja az öregedést.

  • Támogatja az immunrendszert: Fokozza a fehérvérsejtek működését, gyorsítja a betegségekből való felépülést.

  • Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerben, főleg a növényi eredetű (nem-hem) vas esetében.

  • Szükséges a kollagén képződéséhez, ami a bőr, inak, porcok és vérerek fő alkotóeleme.

  • Gyorsítja a sebgyógyulást.

  • Támogatja az idegrendszer működését, és hozzájárulhat a jó közérzethez.


Hogyan juthatunk C-vitaminhoz?

A C-vitamint az ember nem tudja saját maga előállítani, ellentétben sok állatfajjal, ezért kizárólag táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel vihetjük be.

Természetes forrásai:

A friss zöldségek és gyümölcsök a legjobb C-vitamin-források, különösen:

  • Csipkebogyó – igazi C-vitamin-bajnok!

  • Feketeribizli

  • Citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grapefruit)

  • Paprika (főleg a piros kaliforniai)

  • Káposztafélék (pl. brokkoli, kelbimbó, savanyú káposzta)

  • Eper, kiwi, ananász

  • Petrezselyemzöld, spenót, sóska

A hőkezelés (főzés, sütés) csökkentheti a C-vitamin tartalmat, ezért érdemes nyersen is fogyasztani ezeket az ételeket.


A C-vitamin hiányának okai és tünetei

A C-vitamin-hiány ma már ritkán fordul elő súlyos formában, de enyhébb hiány sokaknál előfordulhat – főként egyoldalú táplálkozás vagy krónikus betegségek esetén.

Tünetei:

  • Fáradtság, levertség

  • Gyakori megfázás, lassabb regeneráció

  • Ínyvérzés, fogínygyulladás

  • Lassabb sebgyógyulás

  • Bőrszárazság, hajszálerek elpattanása

  • Súlyos hiány esetén: skorbut – vérzékenység, izomgyengeség, fogvesztés (ma már nagyon ritka)





Napi ajánlott C-vitamin-bevitel

A szükséglet függ az életkortól, nemtől, életmódtól és egészségi állapottól. A következő mennyiségek általános irányértékek (mg = milligramm):

Életkor / állapotAjánlott napi mennyiség
Csecsemők (0–1 év)40–50 mg
Gyermekek (1–14 év)60–90 mg
Felnőttek100 mg
Várandós nők105 mg
Szoptató nők120 mg
Dohányzók+35 mg kiegészítés
Betegség, stressz alattakár 500–1000 mg/nap

Megfázás esetén sokan alkalmaznak magasabb dózisokat (pl. 500–1000 mg), de ennek hatékonysága vitatott – inkább enyhítheti és lerövidítheti a tüneteket.


Lehet túladagolni a C-vitamint?

Mivel a C-vitamin vízben oldódik, a felesleg kiürül a vizelettel, de nagyon nagy dózisban tartósan szedve (2000 mg fölött naponta):

  • Hasmenést, puffadást okozhat

  • Növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát, főként hajlamosaknál

Ezért a nagy dózisokat csak orvosi javaslatra és rövid ideig érdemes alkalmazni.


Összefoglalás

A C-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára. Napi pótlása elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, a bőr és a kötőszövetek egészségéhez, valamint az oxidatív stressz elleni védelemhez. Friss zöldségekkel, gyümölcsökkel könnyedén bevihető – és még finom is!

Tipp: Télen vagy betegség esetén érdemes emelni a bevitelt, de mindig a természetes források élvezzenek elsőbbséget a tablettákkal szemben.



Print Friendly and PDF