🍑 Szilva – A bélrendszer barátja és természetes immunerősítő


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

🍑 Szilva – A bélrendszer barátja és természetes immunerősítő

A szilva (Prunus domestica) az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, amelyet már az ókorban is fogyasztottak. Magyarországon is kiemelkedően népszerű, főként nyár végén és ősszel kerül nagy mennyiségben a piacokra. Nemcsak sokoldalúan felhasználható gyümölcs, de valódi egészségügyi kincs is, amely rendszeres fogyasztással számos problémára nyújthat enyhülést.


🌳 A szilva eredete és fajtái

A szilva Ázsiából és Európából származik, és az évszázadok során rengeteg fajtát nemesítettek belőle.

Legismertebb típusai:

  • Besztercei szilva – hagyományos, aszalásra kiváló, sötétlila héjú, sárgás húsú.

  • Ringló (Reineclaude) – zöldes-sárga színű, lédús, édes.

  • Japán szilva – nagyobb, gömbölyded, élénk színű, lágy húsú.

  • Mirabella – apró, sárga gyümölcs, főként lekvárnak vagy pálinkának.


🧪 Tápanyagtartalom (100 g friss szilvában)

TápanyagMennyiség
Energia46 kcal
Szénhidrát11 g
Cukor9,9 g
Rost1,4 g
Fehérje0,7 g
Zsír0,3 g
C-vitamin9,5 mg
K-vitamin6,4 µg
A-vitamin (béta-karotin)17 µg
Kálium157 mg
Magnézium7 mg
Kalcium6 mg
Vas0,2 mg
AntioxidánsokPolifenolok, antocianinok, kvercetin

Jótékony hatásai

1. Emésztésserkentő és székrekedés ellen

  • A szilva természetes hashajtó hatású, különösen az aszalt szilva, magas rost- és szorbitoltartalma miatt.

  • Javítja a bélmozgást, enyhíti a puffadást, segíti a salakanyagok kiürülését.

2. Gazdag antioxidánsokban

  • A sötét színű szilvák sok antocianint tartalmaznak, amelyek sejtvédő hatásúak.

  • Csökkenthetik az oxidatív stresszt, így lassítják az öregedési folyamatokat.

3. Szív- és érrendszeri egészség

  • A szilva káliumtartalma segít szabályozni a vérnyomást.

  • Rostjai és antioxidánsai csökkenthetik a „rossz” LDL-koleszterint.

4. Cukoranyagcsere támogatása

  • Mérsékelt szénhidráttartalma mellett alacsony glikémiás indexű, így cukorbetegek is fogyaszthatják mértékkel.

  • Az aszalt szilva gyorsabban emeli a vércukorszintet, ezért óvatosabban kell bánni vele.

5. Csonterősítő hatás

  • Az aszalt szilváról kutatások kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a csontvesztést, főleg posztmenopauzában lévő nőknél.

6. Gyulladáscsökkentő

  • A szilva kvercetin és klorogénsav tartalma miatt segít csökkenteni a gyulladásokat a szervezetben.



🍽️ Felhasználása a konyhában

A szilva igazi univerzális gyümölcs, amely édes és sós ételekhez egyaránt jól illik.

Frissen:

  • Magában, gyümölcssalátában, müzliben, túróval vagy joghurttal kombinálva.

Sütemények:

  • Szilvás lepény, pite, rétes, morzsasüti, szilvás gombóc.

Lekvárok, szószok:

  • Sűrű, tartósítómentes szilvalekvár (főleg besztercei szilvából).

  • Szilvamártás húsok mellé – pl. kacsa, sertés.

Aszalt formában:

  • Magas energiatartalmú, természetes rágcsálnivaló.

  • Süteményekbe, energiagolyókba kiváló.

Italok:

  • Szilvapálinka, szilvaszörp, gyümölcstea-összetevő.


🧊 Tárolása és eltarthatósága

A szilva gyorsan túléretté válik, ezért frissen nem tárolható sokáig.

Friss tárolás:

  • Éretten is hűtőben 3–5 napig eltartható.

  • Ne mossuk meg előre, mert gyorsabban romlik.

Tartósítási lehetőségek:

  • Aszalás: Sütőben vagy aszalógépben, hosszan eltartható.

  • Fagyasztás: Kimagozva, félbevágva, zacskózva.

  • Befőzés: Lekvár, dzsem, kompót.


⚠️ Fontos tudnivalók

  • Aszalt szilva kalóriadús, ezért mértékkel fogyaszd, főleg ha diétázol.

  • A szilva hashajtó hatása miatt érzékeny gyomrúaknál puffadást okozhat.


📝 Összegzés

szilva nemcsak finom és sokoldalúan elkészíthető gyümölcs, hanem kiváló forrása rostoknak, antioxidánsoknak, káliumnak és C-vitaminnak. Támogatja az emésztést, a szívet, csökkenti a gyulladásokat és még a csontok egészségét is javíthatja. Frissen, aszalva, főzve vagy sütve egyaránt egészséges és élvezetes választás.


Print Friendly and PDF