Édesburgonya – Az aranyló szupergumó


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Édesburgonya – Az aranyló szupergumó

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos étrendekben, de nemcsak trendi, hanem valóban kiemelkedően tápláló is. Noha neve hasonló, nem a burgonya rokona, hanem a szulákfélék családjába tartozik, és valójában egy édeskés ízű gumós zöldség.


Alapvető tudnivalók

  • Család: szulákfélék (Convolvulaceae)

  • Származás: Közép- és Dél-Amerika

  • Hazai elterjedés: az utóbbi években hazánkban is sikeresen termesztik

  • Fogyasztható része: a föld alatti gumó

  • Elérhetőség: egész évben, főként ősztől tavaszig

Szín szerint több változata is ismert:

  • Narancssárga húsú: a legelterjedtebb, béta-karotinban gazdag

  • Fehér húsú: kevésbé édes, szárazabb

  • Lila húsú: magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik


Tápanyagtartalom (100 g nyers édesburgonya)

TápanyagMennyiség
Energia86 kcal
Szénhidrát20,1 g
Cukor4,2 g
Rost3,0 g
Fehérje1,6 g
Zsír0,1 g
A-vitamin (béta-karotin)9612 IU (160% NRV)
C-vitamin2,4 mg
B6-vitamin0,2 mg
Kálium337 mg
Mangán0,3 mg
Magnézium25 mg

NRV = napi beviteli referenciaérték.
Az értékek változhatnak a fajtától és termesztési körülményektől függően.


Jótékony hatásai

1. A-vitaminban gazdag

Narancssárga változata rendkívül magas béta-karotin-tartalmú, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. Ez:

  • támogatja a látást,

  • erősíti az immunrendszert,

  • hozzájárul a bőr egészségéhez.

2. Stabil vércukorszint

Bár szénhidráttartalma jelentős, alacsony glikémiás indexű (GI), így lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a hagyományos burgonya – cukorbetegek is beilleszthetik étrendjükbe mértékkel.

3. Rostban gazdag

A benne található oldható és oldhatatlan rostok segítik az emésztést, támogatják a bélflóra egyensúlyát, és elősegítik a teltségérzetet.

4. Antioxidánsokban gazdag

Különösen a lila édesburgonya tartalmaz antocianinokat, amelyek erős gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatással bírnak.

5. Szív- és érrendszeri védelem

A kálium, rost és antioxidánsok kombinációja hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához és a koleszterinszint csökkentéséhez.

6. Támogatja a fogyókúrát

Alacsony zsírtartalma, jóllakottságot fokozó hatása és alacsony GI-je miatt ideális diétás köret.


Felhasználása a konyhában

Az édesburgonya változatosan elkészíthető, íze harmonizál sós és édes fogásokkal is.

Leggyakoribb felhasználási módok:

1. Sült édesburgonya

  • Hasábokra vágva, fűszerezve, sütőben vagy air fryerben sütve

2. Püré

  • Tejjel, vajjal vagy növényi itallal pürésítve

  • Fűszerekkel (pl. szerecsendió, gyömbér) ízesítve

3. Főzve vagy párolva

  • Krémlevesként

  • Sós vagy édes feltéttel, köretként

4. Rakott ételek

  • Lasagne-szerű rakottasokban

  • Húsos vagy zöldséges tálakhoz

5. Lepények, tócsnik

  • Reszelve tojással, fűszerekkel, serpenyőben sütve

6. Édes fogásokhoz

  • Süteményekbe, muffinba, palacsintába sütve

  • Pudingként, desszertként (pl. édesburgonya mousse)

7. Kenyér, gnocchi, tésztaalap

  • Alapanyagként gluténmentes kenyerekhez vagy gombócokhoz


Tárolása

Az édesburgonya tárolása eltér a hagyományos burgonyáétól, és néhány szabályt érdemes betartani.

Tárolási tanácsok:

  • Sötét, jól szellőző, hűvös helyen tartsd (ideális hőmérséklet: 13–16 °C)

  • Ne tárold hűtőben, mert a túl hideg hőmérséklet tönkreteszi az állagát és édes ízét

  • Ne tedd műanyag zacskóba, inkább papírzacskóban vagy vászonzsákban tárold

  • Ne tárold hagymával vagy burgonyával együtt, mert azok páratartalma és gázaik csökkentik az eltarthatóságot

Friss gumók szobahőmérsékleten kb. 1–2 hétig elállnak, hűvös kamrában akár 1 hónapig is.


Fontos tudnivalók

  • Héjával együtt is fogyasztható, ha alaposan megtisztítod.

  • Fogyasztás előtt nem szükséges beáztatni, de a szeletelt nyers gumók oxidálódhatnak (megbarnulnak).

  • Mivel természetes édessége fokozódik hőkezelés hatására, sütve édesebb, mint főzve.


Összegzés

Az édesburgonya valódi szuperélelmiszer, amely nemcsak finom, hanem tápláló is. Kiváló rost- és vitaminforrás, támogatja az immunrendszert, óvja a szemet, és vércukorbarát tulajdonságai miatt diétás étrendbe is illeszthető. Felhasználása rendkívül sokoldalú, tárolása egyszerű, így érdemes rendszeresen beépíteni az étkezésekbe.



Print Friendly and PDF