Burgonya – Az aranyat érő gumó


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Burgonya – Az aranyat érő gumó

A burgonya (Solanum tuberosum) a világ egyik legfontosabb élelmiszernövénye. Magyarországon alapvető élelmiszer, és bár gyakran félreértik szénhidráttartalma miatt, valójában egy rendkívül értékes, sokoldalúan felhasználható és tápanyagokban gazdag zöldségféle.


Alapvető tudnivalók

  • Család: burgonyafélék (Solanaceae)

  • Származás: Dél-Amerika (Andok)

  • Hazai elterjedés: 18. századtól termesztik

  • Fogyasztható része: gumó (a föld alatti szár duzzanata)

  • Elérhetőség: egész évben, különösen ősszel frissen

A burgonyának többféle típusa ismert:

  • Főzni való (A-típusú): salátának való, keményebb húsú

  • Sütni való (B-típusú): közepes keményítő-tartalom, sokoldalú

  • Püréhez, gombócokhoz (C-típusú): szétfővő, lisztesebb típus


Tápanyagtartalom (100 g nyers burgonya)

TápanyagMennyiség
Energia77 kcal
Szénhidrát17,5 g
Cukor0,8 g
Fehérje2,0 g
Zsír0,1 g
Élelmi rost2,2 g
C-vitamin19 mg
B6-vitamin0,3 mg
Kálium429 mg
Magnézium23 mg
Foszfor57 mg
Vas0,8 mg

Fontos: A vitaminok és ásványi anyagok nagy része a héjhoz közel található – kíméletes főzés és hámozás ajánlott.


Jótékony hatásai

1. Energiát adó szénhidrátforrás

Komplex szénhidrátokat tartalmaz, melyek lassabban szívódnak fel, és így hosszabban tartó energiát biztosítanak.

2. Gazdag C-vitaminban

Főként a friss, újburgonyában jelentős a C-vitamin-tartalom, ami erősíti az immunrendszert és segíti a vas felszívódását.

3. Káliumban bővelkedik

A magas káliumtartalom segíthet a vérnyomás szabályozásában, és támogatja az idegrendszer és izomműködés megfelelő működését.

4. Gluténmentes

Természeténél fogva gluténmentes, így lisztérzékenyek is biztonságosan fogyaszthatják.

5. Emésztést segítő rostok

A héj alatti részekben található élelmi rostok elősegítik az egészséges emésztést, megelőzhetik a székrekedést, és táplálják a bélflórát.

6. Antioxidánsok

A burgonya különösen héjában tartalmaz antioxidánsokat (flavonoidok, karotinoidok), amelyek semlegesítik a szabad gyököket, így hozzájárulnak a sejtek védelméhez.



Felhasználása a konyhában

A burgonya a világ egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldsége. Lehet főzni, sütni, párolni, grillezni, pürésíteni – édes és sós ételekhez egyaránt.

Legnépszerűbb felhasználási módok:

1. Főtt burgonya

  • Sós vízben megfőzve köretként vagy salátához alapként

2. Püré

  • Tejjel és vajjal krémesítve

  • Fokhagymával, szerecsendióval fűszerezve

3. Sült burgonya

  • Sütőben vagy serpenyőben, olajjal, fűszerekkel

  • Hasáb vagy kocka formában

4. Rántott burgonyaételek

  • Tócsni, lapcsánka, krokett

5. Gratin, rakott ételek

  • Rakott krumpli, muszaka, gratin dauphinois

6. Levesek, főzelékek

  • Gulyáslevesbe, zöldséglevesbe

  • Burgonyafőzelék hagymás rántással vagy tejfölösen

7. Tésztákhoz, gombócokhoz

  • Nudli, szilvás gombóc, gnocchi (olasz burgonyás tészta)

8. Saláták

  • Ecetes, mustáros, majonézes burgonyasaláták


Tárolása

A burgonya helyes tárolása kulcsfontosságú az eltarthatóság és minőség megőrzéséhez.

Fontos tárolási szabályok:

  • Sötét, hűvös, jól szellőző helyen tárold (ideális: 5–10 °C)

  • Ne tartsd hűtőszekrényben, mert a benne lévő keményítő cukorrá alakul, ami ízbeli és sütési problémákat okozhat

  • Ne érje napfény vagy erős világítás, mert zöldülni kezdhet (a zöld szín szolanint jelez, ami mérgező)

  • Ne tartsd hagymával egy helyen, mert az gyorsítja a csírázást és romlást

  • Kerüld a műanyag zacskót – inkább papírzacskóban vagy rekeszben tárold

Csírázás:

A csírázó gumók kisebb mértékben még fogyaszthatók, ha a csírákat és a zöld részeket eltávolítod. Az erősen csírázott, puha burgonyát inkább ne használd.


Fontos tudnivalók

  • A burgonya a nadragulyafélék családjába tartozik, így szolanint is tartalmaz – főleg a zöldre színeződött részekben –, ezek fogyasztása nem ajánlott.

  • Sült krumpli, chips és hasonló termékek nagy mennyiségű zsiradékot és akrilamidot tartalmazhatnak, ezeket csak mértékkel érdemes fogyasztani.

  • héjjal együtt főzés segít megőrizni a tápanyagokat, különösen a vízoldékony vitaminokat.


Összegzés

A burgonya – bár sokszor alulértékelt – valódi tápanyagban gazdag élelmiszer, amely megfelelő elkészítéssel könnyen beilleszthető egy kiegyensúlyozott étrendbe. Alacsony zsírtartalma, rostjai, vitaminjai és sokoldalúsága miatt méltán érdemli meg a helyét az egészséges konyhában. Ráadásul az egyik legolcsóbb és legelérhetőbb tápanyagforrásunk.


Print Friendly and PDF