Retek (Raphanus sativus): Emésztést segítő, méregtelenítő gyökérzöldség


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Retek (Raphanus sativus): Emésztést segítő, méregtelenítő gyökérzöldség

A retek a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó, gyorsan növő, lédús gyökérzöldség, melynek több fajtája is ismert. Jótékony hatásai miatt már az ókori egyiptomiak és görögök is nagyra értékelték. Kiemelkedően hatásos emésztésjavító, vizelethajtó, máj- és epevédő zöldség.


Retekfajták röviden

  1. Hónapos retek – kis méretű, kerek vagy hosszúkás, élénkpiros héjú, tavasszal elérhető.

  2. Jégcsapretek – hosszúkás, fehér húsú, kevésbé csípős.

  3. Fekete retek – erőteljesebb ízű, sötét héjú, ősszel és télen kapható.

  4. Sörretek – nyári fajta, ropogós, enyhén csípős ízű.

  5. Daikon (japán retek) – hosszú, fehér, enyhe ízű, ázsiai konyhákban népszerű.


Tápanyagtartalom (100 g nyers hónapos retekben)

  • Kalória: 16 kcal

  • Víz: ~95%

  • Fehérje: 0,7 g

  • Szénhidrát: 3,4 g

  • Rost: 1,6 g

  • C-vitamin: 14–18 mg

  • Folsav (B9-vitamin): 25 µg

  • Kálium: 230 mg

  • Kalcium: 25 mg

  • Magnézium: 10 mg

  • Kéntartalmú vegyületek: glükozinolátok, izotiocianátok (antibakteriális, méregtelenítő hatásúak)


Jótékony hatásai

1. Emésztésjavító

A retekben található rostok és csípős ízanyagok (pl. mustárolaj-glikozidok) fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását, serkentik a bélmozgást és csökkentik a puffadást.

2. Máj- és epevédő

Különösen a fekete retek híres epehajtó hatásáról. Segít megelőzni az epekő kialakulását, fokozza az epeelválasztást, és támogatja a máj méregtelenítő funkcióit.

3. Vizelethajtó és vesetisztító

A magas víztartalom és káliumtartalom miatt a retek természetes vízhajtó, ami elősegíti a felesleges folyadék és salakanyagok távozását a szervezetből.

4. Immunerősítő és gyulladáscsökkentő

A C-vitamin és az antioxidáns vegyületek révén segíti a szervezet védekezőképességét, csökkenti a gyulladást, enyhíti a torokfájást, és hasznos lehet légúti fertőzések esetén.

5. Antibakteriális hatás

A kéntartalmú vegyületek (pl. izotiocianátok) gátolják a káros baktériumok szaporodását, tisztítják a szervezetet, és akár húgyúti fertőzések esetén is hasznosak lehetnek.

6. Vérnyomás-szabályozás

Káliumtartalma révén kiegyensúlyozza a nátrium hatását, ezzel segíti a vérnyomás szabályozását.


Felhasználása a konyhában

A retek elsősorban nyersen fejti ki legjobban jótékony hatásait, de főzve, sütve vagy savanyítva is hasznos.

Nyersen:

  • Reggeli mellé szeletelve vagy karikázva

  • Friss salátákban (pl. uborkával, paradicsommal, retekkel)

  • Szendvicsbe téve

  • Tzatziki vagy retekkrém formájában

Főzve/sütve:

  • Levesekbe, ragukba reszelve vagy darabolva (pl. daikon retekből)

  • Párolva köretként vagy wokos ételekben

  • Fekete retek mézzel sütve köhögés ellen

Savanyítva:

  • Japán és koreai konyhákban gyakori (pl. savanyított daikon)

  • Magyar savanyúságként is kedvelt


Tárolás

  • A hónapos retket levágott levéllel, száraz állapotban tedd hűtőbe, így 4–6 napig friss marad.

  • A fekete retket hűvös, sötét helyen akár hónapokig is eltarthatod.

  • Ne tárold nedvesen, mert gyorsan fonnyad.


Érdekességek

  • A retek származása több ezer évre nyúlik vissza – már az ókori egyiptomiak is fogyasztották a piramisépítők étrendjének részeként.

  • A fekete retek kivonata hivatalosan elismert természetes gyógyszer több európai országban epepanaszok enyhítésére.

  • A retek levele is ehető, sok benne a kalcium, vas, A- és C-vitamin – salátába, főzelékbe vagy pestóba is használható.


Összegzés

retek igazi tavaszi vitaminforrás, amely javítja az emésztéstméregteleníttámogatja a májat és az epét, valamint immunerősítő, vizelethajtó és antibakteriális hatású. Érdemes rendszeresen beépíteni az étrendbe – akár nyersen, főzve vagy savanyítva –, különösen tavasszal és ősszel, amikor természetes módon támogatja a szervezet tisztulási folyamatait.




Print Friendly and PDF