🔸 Lépésről lépésre:
Előkészítés:
Ha a magokat hűtőben vagy hideg helyen tároltad, vedd ki őket 1-2 nappal előtte, hogy „felébredjenek”.
Nem szükséges áztatni őket, de ha kiszáradtak, 1-2 óra langyos vizes áztatás segíthet.
Föld előkészítése:
Töltsd meg a cserepet vagy tálcát laza, jó vízáteresztő talajjal.
Finoman permetezd meg vízzel, hogy enyhén nedves legyen, de ne tocsogjon.
Magvetés:
Szórd el a magokat a talaj felszínére.
Ne takard be földdel! A tejoltó galaj fényre csírázó, tehát szüksége van világosra a csírázáshoz.
Finoman nyomkodd le őket a felszínre (például egy könyv vagy fa lap segítségével), hogy jó kontaktusban legyenek a talajjal.
Fedés és fény:
Fedd le a cserepet átlátszó fóliával vagy tetővel (mini üvegházhatás), hogy megtartsa a párát.
Tedd világos, de nem tűző napos helyre (keleti/déli ablak ideális).
Ha túl meleg (pl. 30 °C felett), inkább félárnyékos helyre tedd.
Öntözés:
Permetezd naponta a föld felszínét, hogy mindig enyhén nedves maradjon.
Ne locsold erősen, nehogy kimozduljanak a magok.
Várható csírázási idő:
Általában 7–21 nap, de néha több is lehet (ne add fel 3-4 hét előtt!).
🔹 Utána:
- Amikor a kis növények 2-3 valódi levelet hoztak, óvatosan tűzdelheted őket külön cserepekbe.
Fokozatosan szoktasd őket a kinti fényhez, mielőtt kiülteted (áprilistól nyár elejéig a legjobb).
![]() |
🌱 Tejoltó galaj csíráztatási módszer (ablakpárkányos verzió)
🔹 Amire szükséged lesz:
-
Tejoltó galaj mag
-
Vetőmag-föld (vagy laza virágföld + kevés homok)
-
Lapos cserepek vagy műanyag tálca
-
Permetező vagy spriccelős flakon
-
Átlátszó fedő (pl. műanyag doboz teteje vagy fólia)
-
Napfényes, de nem túl forró ablakpárkány