🌱 Tejoltó galaj csíráztatási módszer (ablakpárkányos verzió)



🔸 Lépésről lépésre:

  1. Előkészítés:

    • Ha a magokat hűtőben vagy hideg helyen tároltad, vedd ki őket 1-2 nappal előtte, hogy „felébredjenek”.

    • Nem szükséges áztatni őket, de ha kiszáradtak, 1-2 óra langyos vizes áztatás segíthet.

  2. Föld előkészítése:

    • Töltsd meg a cserepet vagy tálcát laza, jó vízáteresztő talajjal.

    • Finoman permetezd meg vízzel, hogy enyhén nedves legyen, de ne tocsogjon.

  3. Magvetés:

    • Szórd el a magokat a talaj felszínére.

    • Ne takard be földdel! A tejoltó galaj fényre csírázó, tehát szüksége van világosra a csírázáshoz.

    • Finoman nyomkodd le őket a felszínre (például egy könyv vagy fa lap segítségével), hogy jó kontaktusban legyenek a talajjal.

  4. Fedés és fény:

    • Fedd le a cserepet átlátszó fóliával vagy tetővel (mini üvegházhatás), hogy megtartsa a párát.

    • Tedd világos, de nem tűző napos helyre (keleti/déli ablak ideális).

    • Ha túl meleg (pl. 30 °C felett), inkább félárnyékos helyre tedd.

  5. Öntözés:

    • Permetezd naponta a föld felszínét, hogy mindig enyhén nedves maradjon.

    • Ne locsold erősen, nehogy kimozduljanak a magok.

  6. Várható csírázási idő:

    • Általában 7–21 nap, de néha több is lehet (ne add fel 3-4 hét előtt!).


🔹 Utána:

  • Amikor a kis növények 2-3 valódi levelet hoztak, óvatosan tűzdelheted őket külön cserepekbe.
  • Fokozatosan szoktasd őket a kinti fényhez, mielőtt kiülteted (áprilistól nyár elejéig a legjobb).

Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

🌱 Tejoltó galaj csíráztatási módszer (ablakpárkányos verzió)

🔹 Amire szükséged lesz:

  • Tejoltó galaj mag

  • Vetőmag-föld (vagy laza virágföld + kevés homok)

  • Lapos cserepek vagy műanyag tálca

  • Permetező vagy spriccelős flakon

  • Átlátszó fedő (pl. műanyag doboz teteje vagy fólia)

  • Napfényes, de nem túl forró ablakpárkány

Kép




Print Friendly and PDF