A méz gyógyhatásai, propolisz, gyógyméz házilag








A méz fokozatosan szívódik fel, ezáltal kevéssé terheli meg a szervezetet. A többi cukorféleséghez képest számos előnyös tulajdonsággal bír: jó természetes édesítő, általában a gyerekek is jól tolerálják. Enyhe hashajtó és antiszeptikus hatású, nyugtat, nem irritálja az emésztőrendszer nyálkahártyáját. Nagyon jó hatású vérszegénység, vesepanaszok, szív- és keringési problémák, légúti megbetegedések, felfekvések, bőrsérülések esetén. Gyomornyugtató, elalvást segítő (langyos tejben, lefekvés előtt fogyasztva), enyhíti a köhögést és az ízületi panaszokat.

Virágpor allergiásoknak nem ajánlott fogyasztásra!

A méz baktérium- és gombaellenes hatása kiváló. Ez a hatás fajtánként eltérhet, legjobb fertőtlenítőnek a levendula-, a hárs- és a vegyes virágmézet tartják.

Propolisz
Az egyes mézfajták egymástól eltérő gyógyhatásúak. A legismertebb talán a hársméz, amely kiválóan alkalmas lázas, meghűléses betegségek kezelésére, hársfateával együtt fokozható a hatása.
A levendulaméz nyugtató hatású, ideges eredetű álmatlanság esetén hatékony segítség.



A gesztenye- és szelídgesztenyeméz visszérpanaszok esetén segít, a fenyő- és akácméz köhögéscsillapító, légúttisztító.
Keringési problémák, szívpanaszok esetén ajánlható a medvehagyma- és a galagonyaméz fogyasztása, emésztőszervi görcsös panaszok esetén pedig a mentaméz lehet hatásos gyógyír.


Gyógymézeket házilag is készíthetünk. A friss növényi részeket mézbe áztatjuk, a méz ozmotikus hatása révén a hatóanyagokat kivonja a növényekből és magába szívja azokat. A folyamat során a méz erőteljesen felhígul, de ez nem jelent minőségromlást. 

Forrás:  Egészség Egyetem