Csodálatos homoktövise Felhasználása, jótékony hatásai






A homoktövis összetételét tekintve kiemelkedik a bogyósok közül magas tápértékével és vitamintartalmával.

Védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő - javítja az általános egészségi állapotot.

A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.

Magas az energia és a fehérjetartalma, viszont kevés benne a szénhidrát. Jelentős az aszkorbinsav, flavonoid és protein tartalma. 18 féle aminósavat, 24 kémiai elemet (vas, mangán, kalcium, szilícium…) valamint A,B1,B2,E és F vitaminokat tartalmaz.

A termésből préseléssel nyert zsíros olajából -mely főleg olajsavakat, karotinoidokat, E-vitamint, fitoszterolokat és foszfolipideket tartalmaz - a gyógyszeripar fájdalomcsillapítót, nőgyógyászati gyulladásgátlót, égési és fagyási sebek, nehezen gyógyuló fekélyek, valamint szájüregben keletkezett sebek és eróziók kezelésére alkalmas kenőcsöket és sugárártalom (napfény, RTG sugárzás) elleni szereket készít.



Ma már parkokban, kertekben is termesztik, erre a célra Tibetből, illetve Oroszországból származó cserjetermetű növényt használnak. A homoktövis az ezüstfafélékhez tartozó, 3-5 méter magas, elágazó cserje. A homoktövis kétlaki, szél porozta növény, termése narancssárga bogyó. A termés alakja tojás formájú, 7–9 mm átmérőjű, egymagvú. A gyümölcs leveses, vékony héjú. A héj színe a sárgától a narancsvörösig terjed.

Kesernyés, savanykás termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik. A túlérett bogyókban a cukortartalom akár duplájára emelkedhet, a savtartalom, cserzőanyag-tartalom és C-vitamin-tartalom egyidejű, jelentős csökkenése mellett.

Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják. 


Forrás:  Egészség Egyetem facebook