Havasi gyopár
Hozzávalók
a barna tésztához:
15 dkg liszt
5 dkg vaj
7 dkg cukor
1 ek. tejföl
1 ek. kakaópor
1 mk. sütőpor
A fehér tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 sütőpor
3-4 ek. tejföl
A krémhez:
6 dl tej
2 csg. vanília ízű pudingpor
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 csg. vaníliás cukor
A tetejére:
5 dkg olvasztott csokoládé
A tepsi mérete:
a barna tésztához:
15 dkg liszt
5 dkg vaj
7 dkg cukor
1 ek. tejföl
1 ek. kakaópor
1 mk. sütőpor
A fehér tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 sütőpor
3-4 ek. tejföl
A krémhez:
6 dl tej
2 csg. vanília ízű pudingpor
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 csg. vaníliás cukor
A lapok lekenéséhez:
1/2 üveg házi baracklekvár
25 dkg vágott dió
A tetejére:
2 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
5 dkg olvasztott csokoládé
A tepsi mérete:
26×36 cm-es nagy méretű gáztepsi
Elkészítése:
A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk,folpacba csomagoljuk,fagyasztóba tettem felhasználásig.
A fehér tésztát is összegyúrjuk,3 cipóra osztjuk.
Mindegyik fehér tésztát tepsi méretűre nyújtjuk.
A tepsi hátoldalát vajjal lekenjük,a tésztát ráterítjük,lekvárral lekenjük,darabos dióval megszórjuk,a barna tészta 1/3 részét ráreszeljük és 180 fokra melegített sütőben megsütjük.
A másik 2 cipónál is így járunk el.
A krém készítése:
A tejjel összekeverjük a pudingporokat,cukrokat,majd felfőzzük és kihűtjük.
A vajat kihabosítjuk és a kihűlt krémmel habosra keverjük.
A kihűlt tésztalapokat betöltjük.
A tojásfehérjéket a porcukorral vízgőz felett kemény habbá verjük és a sütemény tetejére simítjuk.
Olvasztott csokoládéval lecsurgatjuk.
A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk,folpacba csomagoljuk,fagyasztóba tettem felhasználásig.
A fehér tésztát is összegyúrjuk,3 cipóra osztjuk.
Mindegyik fehér tésztát tepsi méretűre nyújtjuk.
A tepsi hátoldalát vajjal lekenjük,a tésztát ráterítjük,lekvárral lekenjük,darabos dióval megszórjuk,a barna tészta 1/3 részét ráreszeljük és 180 fokra melegített sütőben megsütjük.
A másik 2 cipónál is így járunk el.
A krém készítése:
A tejjel összekeverjük a pudingporokat,cukrokat,majd felfőzzük és kihűtjük.
A vajat kihabosítjuk és a kihűlt krémmel habosra keverjük.
A kihűlt tésztalapokat betöltjük.
A tojásfehérjéket a porcukorral vízgőz felett kemény habbá verjük és a sütemény tetejére simítjuk.
Olvasztott csokoládéval lecsurgatjuk.