6 tény a szezámolaj gyógyhatásáról



Ajánld ismerőseidnek!



Ez az olaj nagyon gazdag linolsavban, amely egyike annak a két esszenciális zsírsavnak, melyeket a szervezetünk nem tud előállítani.
  
A legújabb kutatások kimutatták, hogy fontos szerepet töltenek be a vérnyomás szabályozásában, és a koleszterin szint szabályozásában, jótékony hatása van a szívre, vesére, valamint rendkívül jó a kiszáradt bőr ápolására is.

Cukorbetegség: 2011-ben publikált tanulmány szerint (Clinical Journal of Nutrition) a szezám olaj javítja a gliclazide hatását, mely nem más, mint egy szájon át bevehető gyógyszer, kettes típusú cukorbetegség esetén. Egy másik tanulmány szerint (2006, Journal of Medicinal Foods) csökkenti a vérnyomást valamint a glükóz szintet hipertenzív cukorbetegség esetén.

Magas vérnyomás: 2006-ban készült tanulmány szerint (Yale Journal of Biological Medicine) hatásos komplementer gyógyírnek is alkalmazható hipertóniás betegek esetén. Továbbá, az összes, háztartásban előforduló olaj kiváltása a szezám olajjal jótékony hatással lehet a vérnyomás normális szintre állításában.

Fogbetegségek: A szezám olaj, a fogbetegségekre gyakorolt jótékony hatását már az Ayurvédikus gyógyászatban már régóta ismert. A módszer lényege nem más, mint a lehető leghosszabb ideig öblögetés a szezám olajjal. Kutatások szerint a szezám olaj képes csökkenteni a fogínygyulladást valamint használata által csökkenthető a fogkő keletkezése.

Masszázs szezám olajjal: 2000-ben készült tanulmány szerint (Indian Journal of Medical Research) újszülöttek esetén a szezámolajjal történő masszázs elősegíti a csecsemők növekedését valamint nyugodt alvást biztosít.

Sclerosis multiplex: Klinikai tesztek szerint, az állatok esetében (egér) a szezám olaj képes csökkenteni a betegség kifejlődését, valamint pozitív hatással van a Huntington kór esetén is.

Antibiotikumtól származó veseelégtelenség: A szezám olaj laboratóriumi patkányok esetében csökkentette az oxidatív sérüléseket, melyeket antibiotikum szedése váltott ki a vese esetén.





Egyéb érdekességek a szezám olaj kapcsán: Az esszenciális zsírsavak segítik a táplálék életenergiává alakulását és áramlását a szervezetben.

Az olajak finomítási eljárásai miatt, esszenciális zsírsav hiány mutatkozik. A linolsav hiány okozhat hajhullást, bőrkiütéseket, hangulatváltozást, ízületi gyulladást, a fertőzésekre való fogékonyságot, lassabb sebgyógyulást.

A kutatások, végzett kísérletek szerint az olajban levő szezamin phytoösztrogén, csökkenti a szívbetegségek és vesebetegségek kockázatát.
A finomítatlan olaj tartalmaz egy szezamolnak nevezett antioxidánst, amely megköti a szabad gyököket.

Japánban végzett tanulmány szerint a szezamol védi a DNS-t a szabad gyökök ártalmas hatásaitól.

Forrás:  http://egeszsegter.hu