Ajánld ismerőseidnek!
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finomliszt
1 csipet só
6 gramm sütőpor
20 dkg vaj
4 ek porcukor
2 db tojás sárgája
150 gramm tejföl
A töltelékhez:
1500 gramm párolt alma
Őrölt fahéj ízlés szerint
Cukor ízlés szerint
5 dkg dió
A tetejére:
1 ek porcukor
1 vaníliás cukor
Elkészítés:
A sütőporral elkevert lisztet a vajjal elmorzsoljuk,hozzá adjuk a cukrot, a tojások sárgáját,egy csipet sót és annyi tejfölt ,hogy jól gyúrható tésztánk legyen.
A tésztából kettő cipót formázunk és fél órát hagyjuk pihenni.
Közben a tölteléket elkészítjük.
Az almát lereszeljük,ízlés szerint adunk hozzá cukrot és fahéjat.
Megpároljuk,kihűtjük.
Én most házilag ,télire eltett párolt almát használtam,így csak az üvegből kellett kivennem.
Sütőpapírral kibélelünk egy 23×34 cm-es tepsit.
Az egyik cipót tepsi méretre nyújtjuk és a tepsibe helyezzük.
Megszórjuk darált dióval.
Rátesszük a tölteléket,majd a másik kinyújtott tésztalappal befedjük.
Villával itt-ott megszurkáljuk,hogy a gőz távozhasson belőle sütés közben.
Tojás fehérjével lekenjük.
190 fokra melegített sütőben30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt vaníliás porcukorral megszórjuk és szeleteljük. –