Diós zserbó


Ajánld ismerőseidnek!






hozzávalók / 6 adag
Tészta
45 dkg finomliszt
6 dkg cukor
10 dkg sertészsír
10 dkg vaj
1 db tojássárgája
2 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só
1 dl tejföl (kb)

Töltelék
25 dkg dió
10 dkg cukor
30 dkg sárgabaracklekvár
Máz
15 dkg porcukor
3 ek cukrozatlan kakaópor
3 dkg vaj
3 ek forró víz





elkészítés
Tészta
Az élesztőt elkeverjük a tejföllel.
A lisztet, a cukrot és a sót összevegyítjük, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, majd a tojás és az élesztős tejföl hozzáadásával alaposan összegyúrjuk. (Ha száraz lenne, adjunk még hozzá tejfölt.)
A tésztát 3 részre osztjuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb. 30 percre.
Egy tepsit (kb. 25x35 cm) kizsírozunk, lisztezünk.
Kinyújtjuk az első tésztagombócot, majd a tepsibe fektetjük. Megkenjük a lekvár felével, és rászórjuk a cukros dió felét, ráhelyezzük a második tésztalapot, majd ezt is megkenjük lekvárral, és rászórjuk a cukros diót. Betakarjuk a harmadik tésztalappal, kissé lenyomkodjuk, és pár helyen villával megszurkáljuk.
Meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük, azután előmelegített 180 °C-on aranyszínűre sütjük.
Ha kihűlt a zserbó, bevonjuk a mázzal.

Töltelék
A baracklekvárt jól kikeverjük, a diót és a cukrot összekeverjük.

Máz
A mázhoz felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a kakaóval elkevert porcukrot és annyi forró vizet, hogy jól kenhető masszát kapjunk.


Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is