Ajánld ismerőseidnek!
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3,5 dkg friss élesztő
1 dl langyos víz/az élesztő felfuttatásához/
2 tk cukor
2 db tojás
1 ek zsír
2,5 dl víz a dagasztáshoz
1,5 kk só
A tészta lekenéséhez:
1 ek hideg zsír
A kinyújtott rétes locsolásához:
2 ek olvasztott zsír
A mákos töltelékhez:
15 dkg darált mák
cukor ízlés szerint
1 db citrom reszelt héja
½ citrom leve
2 ,5 dl tejföl
1 db tojás
A túrós töltelékhez:
45 dkg túró
5 dkg mazsola
1 vaníliás cukor
Cukor ízlés szerint
2 ,5 dl tejföl 1 db tojás
A rudak lekenéséhez:
tojásos tejföl,a töltelékhez írtakból hagyunk belőle
Elkészítés:
Az élesztőt a cukorral elkevert langyos vízben felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk.
Hozzáadjuk a liszthez a tojásokat,az ek zsírt,a megkelt élesztőt.
A langyos vízben elkeverjük a sót és jól kidagasztjuk a tésztát.
Két cipóra formázzuk.
Hideg zsírral lekenjük őket és meleg helyen 30-40 perc alatt megkelesztjük.
Ekkor egy abrosszal letakarjuk az asztalt.
Liszttel meghintjük.
Közepére tesszük a tésztát és amilyen vékonyra tudjuk kihúzzuk.
Langyos olvasztott zsírral meglocsoljuk.
A mák töltelék hozzávalóit összekeverjük és rászórjuk.
A tojást a tejföllel elkeverjük.
A töltelékre locsolgatjuk.
A rétes tésztát két oldalról a terítő segítségével felgurítjuk.
Elfelezzük,két rúd lesz belőle.
Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük.
A másik tésztánál is így járunk el.
4 rúd pihen a tepsiben.
A maradék tojásos tejföllel lekenjük.
A tűzhelyet bekapcsoljuk 200 fokra.
Addig még pihen a tészta.
35 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!