Kurkuma ital - aranysárga tej az öregedés és a betegségek ellen

Ajánld ismerőseidnek!






A kurkuma a gyömbérhez hasonlóan egy fogyasztásra alkalmas gyökér. Indiából és Kínából származik. Sajátos sárga színe teszi egyedivé, az indiai konyha egyik legkedveltebb fűszere, illetve évezredek óta a keleti világ egyik legsokoldalúbb gyógynövénye.

 Mielőtt megmutatjuk, hogyan kell az aranysárga tejet, egy rendkívül egészséges és finom italt készíteni a kurkumából, nézzük meg, hogy milyen hatása van ennek a fűszernövénynek, azaz miért érdemes rendszeresen fogyasztani.

 A kurkuma néhány pozitív hatása


Nagyon erős antioxidáns

Antioxidánsokra azért van szükségünk, hogy semlegesítsük a sejtjeinket érő roncsoló hatásokat, ami miatt öregszünk illetve ami miatt leromlik, esetleg megbetegszik a szervezetünk. Ezek a hatások a légszennyezés, a stressz és a helytelen táplálkozás, esetleg dohányzás miatt érnek minket. Ezért az antioxidánsok rendszeres fogyasztásával lassíthatjuk az öregedést, megelőzhetjük a betegségeket és erősíthetjük az immunrendszerünket.


A kurkumának továbbá erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van. Meghűlés, köhögés esetén tökéletes kúra, illetve rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük ezeket a betegségeket.


Serkenti az emésztést, a máj, az epe, illetve a vastagbél működését. Ezért jól használható emésztési panaszok kezelésére.

 Tisztítja a vért és a májat, azaz elősegíti a belső méregtelenítést. 




Természetes fájdalomcsillapító hatása miatt már az ősi indiai gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták. Rendszeres fogyasztása segít a menstruációs görcsök megszüntetésében.


Jótékonyan hat az ízületekre is.

 "Golden milk" - az aranysárga tej receptje

 Alapanyagok egy adaghoz (kb. 3 dl):

 - 3 dl tej, ami lehet növényi is, mandulatej, rizstej, kókusztej, stb.,

- 1 teáskanál kókuszzsír,

- fél teáskanál kurkuma por vagy friss kurkuma gyökér,

- tetszőleges fűszerek: gyömbér, fekete bors, fahéj, zöld kardamom, ánizs, szegfűszeg stb.,

- méz.


Tegyük fel a tejet forrni, adagonként fél teáskanál kurkumával. Adjuk hozzá a kókuszzsírt és forraljuk össze. Hagyjuk hűlni pár percet és mikor iható hőmérsékletű lett, tegyünk hozzá mézet. Ez az alap ital.



Ezt variálhatjuk azzal, ha a tejhez, a kurkumával együtt további fűszereket adunk. Reszelhetünk bele kevés friss gyömbért vagy használhatunk gyömbérport, tehetünk bele fahéjat, fekete borsot, kardamomt, ánizst, szegfűszeget, hangulatunkhoz és ízlésünkhöz igazodva.

Miután összeforraltuk az italt, tegyünk rá fedőt és hagyjuk kb. 10 percig még összeérni. Mézet csak fogyasztás előtt tegyük bele, mikor már iható hőmérsékletű, mert a méz mikrótápanyag tartalma roncsolódik hő hatásra.

Ha lehetőségünkben áll friss kurkuma gyökeret beszerezni, akkor a recept úgy módosul, hogy a tejbe belereszelünk egy fél hüvelykujjnyi kurkumát. Érdemes ezt is kipróbálni. 

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is