Borostyán, mint a légúti betegségek gyógyszere


Ajánld ismerőseidnek!






A borostyán, mint a légúti megbetegedések kezelésére alkalmas gyógyszer szerzett magának hírnevet. A borostyánlevél kivonata vírusellenes, gombaölő, féreghajtó és erős antioxidáns hatással rendelkezik.

A közönséges borostyán egész Európában és Ázsia mérsékelt égövi területein őshonos. Kedveli az árnyékos nyirkos területeket.

Népies elnevezései: repkény, barbanók, kerekrepkény, erdei borostyán, közönséges borostyán.

Léggyökerekkel kapaszkodó örökzöld kúszócserje, amely kapaszkodógyökereinek köszönhetően képes felkúszni és rátapadni a fákra és falakra, ha pedig nincs támasztéka, a földön terül szét. A borostyán az egyetlen aráliaféle, mely előfordul Közép-Európában.

Kizárólag az idős növények virágoznak, de csak akkor, ha magasabb helyre tud felkapaszkodni és elegendő napfényt kap.

Bogyós gyümölcsei a tél végén érnek és az ember számára mérgezőek, de sok madárnak életmentő táplálék a zord téli időben. Ízük keserű és émelyítő, ha pedig szétmorzsoljuk őket fűszeres illatú, enyhén gyantás szag érezhető.

A borostyán triterpén szaponinokat (hederakozid C-t), fahéjsav származékokat, poliineket (falkarinolt), alkaloidot (emetint) és flavonoidokat tartalmaz.



Borostyán történelem

A borsotyán az ókor óta a hűség és a barátság szimbóluma. A görögök úgy tartották, hogy ha egy borostyánágat adnak az ifjú párnak, az el nem múlóvá teszi a szerelmüket. A rómaiak és kelták is tisztelték tartósságáért, ellenállóságáért. Úgy tartották, hogy jó a másnaposság ellen, növeli a termékenységet, enyhíti a fejfájást, görcsoldó.

A borostyánlevél népszerűségét már Hippokrates, „a Medicin atyja” (460–375 Kr.e.) is elősegítette. Ugyan nem tudott a gyógyító hatóanyagról, inkább az istenekben és lelkekben hitt, akik a növényben élnek, és nekik tulajdonította a gyógyító erőt. Leonardo da Vinci (1452–1519) is ismerte a borostyánlevél gyógyító hatását. Beszámolt arról, hogy vaddisznók megbetegedés esetén borostyánlevél fogyasztásával kúrálták magukat.

A 16. században kezdték igazából alkalmazni a borostyánlevelet, mint gyógyhatású szert, a légutak gyulladása ellen. Azonban csak a 19. században ment végbe az áttörés az egyszerű népi gyógyászatból, mint természetes alapú gyógyszer, köhögés ellen.

Egy orvosnak feltűnt, hogy egy bizonyos dél-franciaországi régióban a gyermekek ritkán szenvednek köhögéstől, és ezek a gyermekek a tejet borostyánfából készült csészéből itták. Arra következtetett, hogy a fában kell lennie egy olyan anyagnak, mely a köhögés ellen védelmet nyújt. Volt benne igazság, de ma már tudjuk, hogy a hatóanyagok főleg és nagyobb mennyiségben a levelekben találhatók.

A borostyánt napjainkban leginkább a köhögés természetes kezelésére, légúti hurutok, és krónikus bronchitiszek esetén alkalmazzuk szaponin tartalma miatt.

A levél antibakteriális hatású és rákos daganatok kialakulását gátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Gyógyszeripari alapanyagként a növény sötétzöld leveleit és virágtalan hajtásait szedik nyár végén, légcsőhurut, szamárköhögés, tüdőasztma gyógyítására szolgáló készítmények alkotórészének.

A hagyományos népi gyógyászatban a borostyán teáját belsőleg máj, lép és epehólyag rendellenességek, valamint köszvény, ízületi gyulladás, reuma és a vérhas kezelésére használják.



A kékesfekete, áfonyára emlékeztető gyümölcse mérgező! Semmilyen körülmények között nem szabad megkóstolni! 





A borostyán levelek főzete külsőleg borogatószerként égési sebekre, leégésre, bőrkeményedésre, cellulitisre, gyulladásokra, ideg- és ízületi fájdalmakra, fekélyekre, reumatikus betegségekre, nyirokcsomó duzzanatokra, krónikus lábszárfekélyre, fertőző- és paraziták okozta bőrbetegségekre, korpás fejbőrre, vísszérgyulladásra is alkalmazható.

A borostyánt tartalmazó kozmetikumok puhítják a bőrt és tisztító hatásúak, emellett gyulladás gátlók és nyugtatók. Fokozzák a vér- és nyirokkeringést, feszessé és rugalmassá teszik a bőrt.

Homeopátiás készítményeit légúti gyulladások, emésztőszervi betegségek és pajzsmirigy-túlműködés ellen alkalmazzák.


A Természetgyógyász Magazin az alábbiakat ajánlja

Hajmosás utáni öblítőszerként használva a sötétbarna, fekete hajnak selymes fényt kölcsönöz.

Narancsbőr kezelésére a levelekből erős főzetet készítünk, melybe 1-2 csepp boróka- és rozmaringolajat keverünk. 20 perces meleg tengeri sós fürdő után egy főzettel átitatott kendőt helyezünk a cellulitiszes bőrre, folpackkal betakarjuk, száraz ruhával rögzítjük. Vigyázat egyeseknél allergiás tüneteket válthat ki!



Borostyántea készítése

Forrázzunk le egy kávéskanál szárított borostyán levelet 2 dl forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le.

Igyunk meg belőle napi 1 csészével, esetleg mézzel édesítve.


Borostyán borogatás

Keverjünk pépesre 1 rész felaprított friss borostyán levelet és 3 rész őrölt lenmagot egy kevés forró vízzel, kenjük egy kendőre, és tegyük a fájó testrészre.



Borostyán tinktúra készítése

Öntsünk le egy kávéskanál friss borostyán levelet 5 dl 50%-os alkohollal (pálinkával), tegyük meleg helyre jól záródó üvegbe, minden nap rázzuk alaposan össze az üveg tartalmát és 14 nap múlva szűrjük le. Makacs köhögés esetén fogyasszunk belőle néhány cseppet. A tinktúra enyhíti a rovarcsípések okozta fájdalmat is.

A feng shui szerint a borostyán szinte folyamatosan chi energiát közvetít. A borostyán egy olyan energia dús növény, amely segít kilábalni a nehéz helyzetekből is. Tehát érdemes kertünkben legalább talajtakaróként borostyánt tartani. A NASA vizsgálatai szerint ez az energikus növény megköti a levegő káros formaldehid tartalmát, ezért a lakásba is beszerezhetünk egy cserép szobaborostyánt.



Intelmek a borostyán fogyasztásával kapcsolatban!

A gyógytea alkalmazása gyermeknek nem ajánlott, mivel a szaponin mennyisége változó lehet a növényben, emiatt gyomorgörcsöt, hányást, hányingert okozhat. Emetin tartalma miatt pedig terheseknek nem ajánlott mivel ez az alkaloid növelheti a méhösszehúzódásokat. 

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!