Ajánld ismerőseidnek!
A klorofillt a növények „vérének" is nevezik, mivel kémiai összetétele és molekulaszerkezete csaknem azonos a vér hemoglobinjáéval. A klorofill fontos része az optimális táplálkozásnak. Nem tekinthető vitaminnak, de antibakteriális hatású, természetes méregtelenítő anyag. A klorofill az egészséges vér- és nyirokrendszer működéséhez szükséges feltételeket megteremti.
A klorofill egy olyan zöld pigment a növényekben, amely segíti a fotoszintézishez szükséges fény felvételét. Minden zöld növény tartalmaz klorofillt, azonban az egészen sötétzöld növények nagyobb koncentrációban tartalmazzák.
Nyugalom, harmónia, öröm, jókedv, kiegyensúlyozottság – ezek azok a lelki minőségek, melyeket a klorofill elősegít.
A klorofill valamennyi Földön élő növény levelének zöld színanyaga, napenergiát tartalmaz, oxigént és sókat hordoz, aktiválja a kémiai energia hordozóit, a hormonokat és a kiválasztást. Az anyagcseréhez szükséges anyagok (fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, enzimek, ásványi anyagok, nyomelemek) mind a klorofill tevékenységének köszönhetően válnak energiahordozókká.
Rendkívül érzékeny vegyület, amely már enyhe behatásra (levegő, fény, savak, bázisok) is visszafordíthatatlanul megváltozik. Neve a görög chloros=zöld és phyllon=levél szavakból származik.
A klorofillt Richard Willstätter (1904-1913) különítette el először tisztán, és megállapította, hogy két hasonló szerkezetű anyag keveréke. A kétféle klorofill szerkezetét Hans Fischer állapította meg 1940-ben. Szintetikusan először Woodwardnak sikerült előállítania 1960-ban.
A klorofill zsírban oldódik, hőmérséklettel és savval szemben nem stabil. A klorofill engedélyezett színezék a kozmetikában és a gyógyszeriparban.
Legfontosabb hatása a toxinok semlegesítése, és ezek eltávolításának elősegítése a szervezetből.
A klorofill különös tulajdonságai
● segít eltávolítani a testünkben felgyülemlett szennyező anyagokat,
● enyhíti, esetleg megszünteti az emésztőszervi-, húgyúti rendellenességek miatt keletkező kellemetlen testszagot, illetve a vizelet és a széklet szagát, erősíti a bélflórát. A klorofill szinte belső dezodorként működik a szervezetbe kerülve,
● fogyasztásával gyorsíthatod a sebek, sérülések és fekélyek gyógyulását, a sérült bőr regenerálódását, a cukorbetegségből adódó lábszárfekély, különböző fertőző, gyulladásos bőrbetegségek, hüvelygyulladás és a méhnyak fertőzései esetén nagy segítség,
● erősíti az immunrendszert,
● csökkenti a vér koleszterinszintjét,
● segít a középfül fertőzései és gyulladásai esetén, enyhíti a torokfájást,
● a klorofill elősegíti a vörösvérsejtek termelését, és jó hatással van az emésztésre és a hormonháztartásra,
● meggátolja számos betegség (anémia, ateroszklerózis, magas vérnyomás) további romlását,
● radioaktív sugárszennyezés esetén segíthet a fogyasztása,
● a klorofill segíti a vérképződést, és az anyagcserét, lassítja az öregedés folyamatát,
● a roncsolódott májsejtek regenerációját jótékonyan befolyásolja,
● lassítja és megnyugtatja a szívet, miközben az egyenletes szívritmust elősegíti,
● bizonyos rákkeltő anyagokat közömbösít,
● erősen lúgosít, semlegesíti a savakat,
● jótékony hatású a reumás ízületi betegségekben,
● a klorofill segítséget nyújt a vér sejtjeinek, hogy oxigénnel lássák el az egész testet. A vér oxigénnel való dúsításának köszönhetően javul az agy működése, a rákos sejtek oxigéndús környezetben elpusztulnak,
● segít a vérszegénységben szenvedőknek,
● tisztítja és erősíti a fogínyt,
● javítja a látást,
● javítja a lábak vérkeringését, enyhíti a visszeresség okozta panaszokat.
A klorofill bevitelre remek lehetőség a zöld turmixok fogyasztása.
A zöld levelű növények magas klorofill- és ásványi anyag tartalmuk miatt a földünkön lévő legjobb lúgosító élelmiszerek. Nagyon jó klorofill forrás a búzafű, melynek 70 %-a klorofillt tartalmaz.
Legjobb klorofill források
Minél zöldebb egy növény, annál több klorofillt tartalmaz. Kiváló klorofill forrás a kelkáposzta, petrezselyem, koriander, spenót, articsóka, brokkoli, spárga, kelbimbó, zeller, hagymaszár, fejessaláta. Szintén gazdag klorofillban a spirulina alga, tengeri zöldségek, mint a tengeri hínár és tengeri füvek. A legmagasabb klorofill tartalmú ital a búzafűlé, csalán és a lucerna.
A klorofill fogyasztása veszélytelen. Túlnyomó része változatlan formában kiürül a szervezetből.