Sóska a zöld gyógyító


Ajánld ismerőseidnek!






A növény egészségre jótékonyan ható gyógyító tulajdonságait sokan nem ismerik. 

A sóska (Rumex acetosa) a keserűfűfélék családjába tartozó, évelő, lágyszárú növény. Magja apró, ennek ellenére csírázóképességét 3-4 évig megtartja. Levelei vastagok, nyíl alakúak, szélük ép, az alsók hosszú, a felsők rövid nyelűek vagy nyél nélküliek. Jól tűri a hideget, a fagyot, viszont a meleget kevésbé bírja. A tápanyagban gazdag, inkább savanyú vagy közömbös talajt kedveli. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit gyógyászati célokra hasznosítják.

A mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Népi elnevezései: bábikó vagy rekenye.


Sóska történelem

A sóska Európán kívül Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában őshonos gyógynövény, a Kárpát-medencében vadon is előfordul, főleg mélyebb fekvésű, vizes területeken, réteken gyakori. Nálunk kevésbé ismert az angol sóska (Rumex potientia L.) és a francia sóska (Rumex scutatus L.), amelyek abban különböznek a közönséges sóskától, hogy télállóságuk még jobb, gyakorlatilag egész télen át szedhetők. Míg a francia sóska íze egészen savanyú, addig az angol sóskáé kellemesebb, ezáltal jobban fogyasztható. Az angol sóska levelének nagysága alkalmas töltike készítésére. A francia sóska könnyen megkülönböztethető a közönséges és az angol sóskától abban, hogy levelei lényegesen kisebbek, színük kékeszöld.

Régebben a sóska levét skorbutban szenvedő és lázas betegeknek adták. A gyökeréből készült főzetet sárgaság, vesekő gyógyítására, vérzések csillapítására, bőrbetegségekre, valamint elmozdult csontok helyreillesztésekor a kötésben használták. Már a középkorban használták a lósóska magját vérhas ellen is.

 A sóska gazdag A-, B1-, B2-, B9- és C-vitaminban, nagy mennyiségű fehérjét, szénhidrátot flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmaz. Jelentős kálium, kalcium, foszfor, nátrium, klorofill és vas tartalma. Savanykás ízét oxálsav tartalma biztosítja.







A sóskalevél gyógyhatása

●   segít a látás javításában és csökkenti az ún. éjjeli vakságot (farkasvakság),

●   hatékony a száraz, töredezett haj ellen, a hajhullás és a kopaszodás megelőzésében és megszüntetésében,

●   bőrbetegség megszüntetésében fontos szerepet játszik, száraz sóskalevelet használhatsz pl. a viszkető sömör ellen,

●   segít megelőzni a ráncokat, és összehúzza a bőrt arcpakolásként használna,

●   antimikrobiális és antiallergén tulajdonságai is vannak,

●   a sóskalevelek kalcium tartalma segít a csontok erősségének megtartásában,  

●   vérszegénység esetén nagyon hasznos a sóska fogyasztása,

●   hashajtó hatása segíti, hogy a szervezet megszabaduljon a káros méreganyagoktól, vízhajtó tulajdonsága segít a húgyúti fertőzések megelőzésében és azok gyógyításában,

●   a sóskában található antioxidánsok segítenek a rossz koleszterin- és a trigliceridszint csökkentésében egyaránt, ami alacsonyabb vérnyomást eredményez,

●   flavonidtartalma miatt a herpesz és a pattanásos bőr ellenszere lehet,

●   a sóskalevél álmatlanság, magas vérnyomás, korai öregedés ellen is alkalmazható,

●   puffadáscsökkentésre is alkalmazzák,

●   kiváló anyagcsere-serkentő hatásának köszönhetően beindítja a fogyást,

●   a hosszú téli hónapok után valósággal felpezsdítheti szervezetünket immunerősítő tulajdonságaival,

●   magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású.
  

Hogyan fogyasszuk a sóskát?

Salátának, levesnek és főzeléknek kiváló alapanyaga.

A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása van. A friss, gyenge sóskát a gyerekek is kedvelik. A feldolgozott növény mélyhűtőben kiválóan tárolható.



A gyógynövényboltokban vadsóska mag néven lehet kapni a vadsóska sötétbarna magjait. Forrázata kevésbé hatásos, ezért belőle főzet készítése ajánlott hasmenés esetén.

Főzzük 5-10 percig, majd szűrjük le. Langyosan, ízesítés nélkül fogyaszthatjuk. Az íze nem rossz, és nagyon hatásos szer, még a legmakacsabb hasmenéses állapotokat is eredményesen kezeli. Népgyógyászati tapasztalatok alapján nemcsak a hasmenést gyógyítja, de a kórokozók fejlődését is gátolja. A bélbaktériumok fejlődését gátló hatása kísérletekkel bizonyított.

Nyáron a többnyire bakteriális eredetű gyakori hasmenések megállítására jó eredménnyel alkalmazható, mivel szinte fertőtleníti a bélflórát. Bélhurut csökkentésére is hatásos.



Szabó György (az ismert bükki füves ember) jó szívvel ajánlja Crohn-betegeknek is, hogy vadsóskamag főzetét igyák. Ő az „egyszerű” hasmenésre is ajánlja a vadsóska magját. Gyuri bácsi szerint a főzetnél hatékonyabb ha a nyers magot megdaráljuk és naponta egy evőkanálnyit veszünk be belőle. Csak addig kell használni, amíg a tünet meg nem szűnik.



Intelmek a sóska fogyasztásával kapcsolatban!

Mint minden gyógynövénynek, a sóskának is lehetnek mellékhatásai.

A sóska nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz, ami az arra érzékenyeknél vesekő kialakulását idézheti elő.

Az oxálsav jelenléte miatt a sóskát nem szabad alumíniumból vagy vasból készült konyhai eszközökkel készíteni, mert a fémekből kioldódó anyagokkal keveredve mérgező hatású és ehetetlen.


Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!