Csodálatos tavaszi gyógyító a medvehagyma


Ajánld ismerőseidnek!






Egyre több kutatás is bizonyítja, hogy a medvehagyma fogyasztása segíthet a rákos megbetegedések megelőzésében a benne található allilszulfidoknak köszönhetően.

A tavaszi konyha egyre kedveltebb gyógy- és fűszernövénye, a tisztítókúrákban is sokat használt medvehagyma. Íze és illata leginkább a fokhagymára emlékeztet. C-vitaminban gazdag, kiváló immunerősítő és vérnyomáscsökkentő.

Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és H-vitamint, bizonyos típusú B-vitamint, valamint magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, szelént, kalciumot, ezek révén javítja a szervezet ellenálló-képességét.


A medvehagyma nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.

Népies nevei: jurda, kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, selyemi hagyma, vadfokhagyma.


Egész Európában megtalálható évelő növény. Az osztrákok különösen kedvelik, számtalan módon feldolgozzák, hasznosítják. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már láthatók erősen fokhagymaillatú hajtásai, melyek a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.

Nálunk a Mecsekben, Bakonyban, Gerecsében található meg nagy mennyiségben.

A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott a gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad.

Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedjük, és frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb.

Eltartható azonban aprítva sóval összekeverve, olajban, legegyszerűbb azonban kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni egyszeri fogyasztásra kimért mennyiségeket. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek, sötétedik és némi levet ereszt, de még mindig a fagyasztás őrzi meg legjobban hatóanyagának nagy többségét.






A medvehagyma elméletileg összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal, azonban ez utóbbi kicsit később, májusban bújik elő. A növények közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma illatú, semmilyen módon nem téveszthető össze az átható illatfelhőt kibocsátó gyöngyvirággal. Ha mégis bizonytalan vagy, akkor zöldségesnél, vagy nagyobb bevásárlóközpontokban biztonságosan beszerezheted.


A medvehagyma gyógyászati felhasználása

Johann Künzle, svájci gyógyfüves lelkész írta a medvehagymáról: “Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak, a görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez.”


Nagyon sokféle bántalomra használható:

●   kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen is hatásos,

●   bélfertőtlenítő, emésztést javító hatása ismert,

●   enyhíti a szédülést, fejfájást,

●   a magas vérnyomást csökkenti,

●   tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért,

●   segít női problémák, illetve változó kori panaszok esetén,

●   vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, javítja a végtagok keringését,

●   használhatod felsőlégúti megbetegedések megelőzésére, vagy a már kialakult hurut súlyosságának csökkentésére,

●   idült köhögésre is hatásos, mivel oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj,

●   segítségedre lehet álmatlanságban,

●   fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat, az artériák elmeszedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat.

Fogyaszd nyersen vajas, vagy zsíros kenyérre szórva, vagy salátákhoz keverve.

 Készíts tinktúrát a medvehagyma leveléből.

Vágd a leveleket apróra, tedd üvegbe, öntsd fel 38-40%-os gabonapálinkával, vagy nagyon jó minőségű házi pálinkával, érleld 14 napon keresztül meleg helyen. Fogyaszd naponta.


Intelmek a medvehagyma fogyasztásával kapcsolatban!


Enyhe trombocita-összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. 

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!