Ajánld ismerőseidnek!
Zománcos pohárban egy csokor csalánlevél, mellette egy régi olló, csalánlevelek.
Első pillantásra semmi figyelemre méltó nincs a csalánban. A csalán levelét és gyökerét már évszázadok óta használják az emberek ízületi gyulladásra, húgyúti fertőzések és ödéma kezelésére.
Hozzáértők szerint a csalán az egyik legjobb természetes gyógyszer a szervezetben kialakuló gyulladás kezelésére, de kezelhetünk vele allergiát is. Csökkenthetjük általa a fájdalmat, de az ízületi gyulladásra és a prosztata jóindulatú daganatára irányuló kezelések is ígéretesnek bizonyulnak vele.
A csalán bőrrel érintkezve igen kellemetlen mellékhatásokat okozhat, ugyanis a szőrök irritáló anyagokat bocsátanak ki, beleértve a kolint és a hangyasavat is. Ez a csípés azonban ártalmatlan, néhány perc múlva elmúlik. A csalánból ízletes ételeket is készíthetünk. A főzés lehetővé teszi, hogy a csalán többé ne csípjen, és így egy tápláló, nagyon egészséges ételt fogyaszthatunk el.
A kutatók úgy vélik, hogy a csalán terápiás hatása a benne lévő poliszacharidoknak, a lektinnek vagy növényi fehérjének, a növényi szterinnek, avagy a lignánnak köszönhető. A család flavonoidokban is rendkívül gazdag, amelyek erős antioxidánsok, és amelyek semlegesítik a szervezetben kialakuló káros szabad gyököket.
A csalánnak diuretikus tulajdonsága is van, ami azt jelenti, hogy a feleleges vizet képes kihajtani a szervezetből, és így képes a szervezetben felhalmozódó toxinokat eltávolítani. A csalán mindezen kívül antihisztamin, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.
A csalán nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal van feltöltve. Az egyik ilyen ásványi anyag a vas, a másik pedig a kalcium. A csalán az antioxidáns A-vitamin egyik kiemelkedő forrása, de a véralvadáshoz szükséges K-vitamint is nagy mennyiségben tartalmazza.
A csalánról azt is kimutatták, hogy a gyulladás csökkentésével segíthet a különféle allergiás megbetegedések kezelésében. Mindemellett segítséget nyújthat az artritisz okozta tünetek csökkentésében és a különféle fertőzések leküzdésében is.
Amennyiben csalánt szeretne fogyasztani, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, ha vesebetegségben, cukorbetegségben szenved vagy magas vérnyomása van. A csalán kiválthat bőr- és gyomorirritációt, izzadást és bőrkiütést is, így nem árt óvatosan bánni vele.