Ajánld ismerőseidnek!
Oda kell figyelnünk, hogy a vércukorszintünk rendben legyen, erre az egyik legjobb természetes módszer az eperfa leveléből készült tea vagy kivonat fogyasztása.
Az eperfa friss leveleit megszárítva natúr teaként vagy teakeverékekbe használhatjuk. Elsősorban cukorbajban (diabetes) szenvedőknek ajánlott. A cukorbetegség további betegségeket – szívinfarktus, stroke, veseelégtelenség, daganatos megbetegedés, látásvesztés – hozhat magával.
Az eperfát egyes vidékeken szederfaként ismerik, gyümölcsét pedig szedernek mondják. A fehér eperfa (Morus alba) Kínából, a fekete eperfa (Morus nigra) feltehetően Közép-Ázsiából származik. Régebben mindkettő az egész országban, majd minden parasztháznál megtalálható volt, manapság (különösen városi környezetben, hulló termése miatt) kevésbé népszerű.
A tradicionális távol keleti gyógyászatban a leveléből készült teát megfázás, köhögés, szájüregi betegségek, szemgyulladás esetén, tejelválasztás fokozására alkalmazzák. Az eperfalevél-kivonatot a kínai orvoslás már nagyon régóta használja a vércukorszint szabályozására.
Az eperfalevélben számos olyan természetes, biológiai úton termelődő vegyület is megtalálható, amelyek hatékonyan csökkentik a vércukor szintjét, így a 2-es típusú cukorbetegség tüneteinek enyhítésében is segítséget nyújthat. Ilyen vegyületek az iminocukorfélék, amelyek segítenek meggátolni, hogy a szervezet az összetett cukrokat egyszerű cukrokká bontsa, így a vércukorszint sem fog drasztikusan megugrani.
Az eperfalevél gyógyhatása
● A levelek más fontos tápanyagokat is tartalmaznak. Ilyenek például a polifenolok, a triterpének, a vitaminok, az ásványi anyagok és a flavonoidok, amelyek antioxidáns hatással bírnak.
● A glikozidokat is meg kell említeni, amelyek jelentősen lecsökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának esélyeit, amely a cukorbetegségben szenvedőket is fenyegeti.
● Az eperfalevélben található gamma-amino-vajsav a magas vérnyomást kezeli.
● A benne lévő fitoszterinek az erekben lerakódott koleszterint csökkentik, a kvercetin pedig pozitívan hat a máj működésére.
● Az eperfa levelek segíthetik a szénhidrátok anyagcseréjét.
● Az A-vitamin a szemet védi, a C-vitamin immunrendszert erősíti, a B1-vitamin megszépíti a bőrt és megerősíti az idegrendszert, míg az aminosavak a fehérjeépítésben játszanak kiemelkedő szerepet.
● Az eperfalevél-kivonat hatására csökken az LDL-koleszterinszint, illetve megemelkedik a HDL-koleszterinszint. A kivonat nagyon előnyös lehet azoknak, akik metabolikus szindrómában, illetve glükózintoleranciában szenvednek. Mindemellett az eperfalevél-kivonat a testsúlycsökkentésben is a segítségünkre lehet.
Az eperfalevélből készült tea segíti tehát a glükóz csökkenését és felszívódását. Pozitív hatással van a szénhidrát-anyagcserére és segít fenntartani a megfelelő vércukorszintet.
Eperfalevél tea készítése
1 evőkanál szárított eperlevélre öntsünk kb. 2 dl forró vizet és hagyjuk állni 10 percig. Fogyasszuk étkezések előtt naponta háromszor.