Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait


Ajánld ismerőseidnek!






Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait

Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?


Érik a cseresznye, érik a meggy, megkezdődött a szezon.

A meggyszár több hatóanyagot tartalmaz, mint a cseresznye. Leggyengébb hatású a világosra érő cseresznye szára, értékesebb a feketére érő cseresznye szára, még jobb bármelyik meggy szára, de legjobb a feketére érő meggyek szára.

Milyen gyógyhatásai vannak a cseresznye- és a meggy szárának!

● Nyálkaoldó, köptető hatású, ezért hurutos köhögés, valamint a gyomor-és belek hurutos elnyálkásodásából származó diszpepszia, emésztési zavar kezelésére használható.

● Hólyaggyulladás, hólyaghurut, felfázás, idült vesemedence gyulladás, kis méretű vesekövek elhajtására, megelőzésére, kiegészítő terápiaként hosszabb kúrára is alkalmas biztonságos vízhajtó és enyhe gyulladáscsökkentő hatása miatt.

● Fogyasztó, karcsúsító keverékekbe szerepel, mint salaktalanító, vízhajtó és hashajtó hatású szer.

● Ízületi betegségek, reumás fájdalmak esetén kiegészítő kezelésként használható vízhajtó, tisztító, salaktalanító hatásai miatt.

● Enyhe, még gyógyszerekkel nem kezelt magas vérnyomás esetén szintén segíthet biztonságos vízhajtó hatásával.

● Serkenti a szívműködést.






Meggylevél gyógyhatása

A meggylevél gyógyhatása szinte megegyezik a cseresznye- és a meggyszár hatásával, azzal a különbséggel, hogy egyes hatóanyagokból valamivel többet, másokból valamivel kevesebbet tartalmaz. A termésérés előtt-alatt célszerű gyűjteni.

Szabó Gyuri bácsi bükkszentkereszti füvesember alkalmazza egyedül (tudomásunk szerint), inkontinencia elleni teájának fontos részeként. Nagyon jó tapasztalatai lehetnek vele, mivel még szabadalmi bejelentést is tett a keverékre.

Tea készítése

A megszárított szárakból 5-10 perces főzetet készítünk, elég egy kis csipet szár egy csésze teához. Gyönyörű aranysárgaszínű, ízesítést nem igényel. Különösen télen ajánlott, vértisztító, veseműködést segítő, szívbántalmak, légcsőhurut gyógyítására alkalmas.

A meggyfának minden része gyógyhatású. A levelekből főzött tea kiváló köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő hatású, de puffadás ellen is jó. A népi gyógyászat a meggy kocsányát megfázás elleni teakeverékbe használja, de állítólag segít a vesekövek eloszlatásában is.

Nagyon fontos, hogy csak olyan növényi részeket szárítsunk tea készítéséhez, melyek vegyszermentesek. Sajnos nem mindenkinek van lehetősége saját kertből szedni gyümölcsöt, leveleket, szárakat, ezért bizonyosodjunk meg róla, hogy a piacon vásárolt termékek biztonsággal fogyaszthatók. 

Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is


Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!