A naspolya egy fantasztikus és sokoldalú gyógyító gyümölcs


Ajánld ismerőseidnek!

 

A naspolya nagyon sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik, ennek ellenére nem tartozik a legismertebb gyümölcseink közé. Különleges alakú gyümölcs, mely utóérő, vagyis a fáról leszedve megérik.

A naspolya az ősz vége felé október és november között érik. A téli hónapok értékes növénye, mivel gyümölcsének igen magas a C-vitamin tartalma. Érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található. 

Rendkívül magas C-, B-, E- és A-vitamin tartalma. Kiemelkedő a naspolyában található vas, kálcium, kálium, magnézium, cink, mangán és réz mennyisége, jelentős a csersav és a pektin tartalma. 
Régen miután leszedték, szalmára terítették egy rétegben és így hagyták beérni. A népi gyógyászatban a naspolya fa kérgének főzetével vérzést csillapítottak, a magjának főzetét pedig vesekő esetén fogyasztották. Fája roppant kemény, csodálatos eszközöket faragtak belőle, a sétabotok és a szélmalmok fa alkatrészeinek kedvenc alapanyaga volt, később pedig faütőt használó sportok során vették hasznát. Ma is használják faszobrászati és faipari célokra.

A naspolya Közép-Ázsiából származó növény és rokona az almának, körtének és a birsnek is. A mediterrán vidékeken, Törökország keleti részén, Iránban, illetve az egész Kaukázusban honos. Az 1400-as évekből származó magyarországi írásos emlékek nespula néven említik a naspolyát, azonban nem lehet tudni, hogy mióta terem hazánkban is.

Termését akkor érleli be, mikor már más gyümölcs nem terem a kertben. A gyümölcsnek pár fok mínusz jót tesz, mivel a gyenge fagytól édesebbé, zamatosabbá válik és a fán is bepuhul. Novemberben azonban már szüretelhető még keményen, mivel utóérő.

A növény távol-keleti rokona, a japán naspolya.



A naspolya gyógyhatásai

●     a naspolya pektintartalma védelmezi az emésztőrendszert, a pektin a bélbe kerülve védőréteget alkot a nyálkahártyán, így a különböző bélrendszeri problémákon segíthet,

●     segíti az emésztést, hatásos székrekedés, de hasmenés esetén is,

●     lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását,

●     magas C-vitamin és antioxidáns tartalma miatt immunrendszerünk természetes erősítője,

●     javasolt fogyasztása vashiány esetén is, vérszegényeknek különösen javasolt,

●     csonterősítő hatású,

●     gyulladáscsökkentő, főleg szájüreg- és torokgyulladásnál,

●     helyreállítja a vér koleszterinszintjét,

●     a bőrápolásban is segítségünkre lehet a naspolya, hidratáló és regeneráló hatása miatt is érdemes alkalmaznunk, mivel a naspolyából készült készítményeket minden bőrtípus esetén nyugodtan használhatjuk.



Tudományos vizsgálatokról nem sokat lehet hallani a naspolya gyógyhatását illetően, pedig egész biztosan jóval több pozitív hatása van az egészségre, mint amennyit jelenleg ismerünk.


Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is

      f         MEGOSZTÁS A FACEBOOKON      

Forrás:  https://egeszsegter.hu/ 

Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!