A citromfű kiváló idegnyugtató, félelem- és feszültségoldó



Ajánld ismerőseidnek!





  Az idővel gyógyszerfüggést okozó szintetikus szerekkel szemben a citromfű nem árt, nem okoz függőséget, csak megnyugtat.

Mire jó a citromfű?

●   Lassítja a gyors, zakatoló szívverést, ha a fekvő helyzetben levő beteg szívtájékára nyers citromfűleveleket tesznek; ezeket előzőleg érdemes kicsit megpuhítani húsklopfolóval, így hatóanyaguk a bőrön keresztül jobban beszívódik. Erősíti a központi idegrendszert.

●   Segít migrénes fejfájás és szédülés, fülzúgás, valamint idegi alapon létrejött allergia (a bőr viszkető, fájdalmas piros foltosodása), illetve asztmatikus görcs esetén.

●   Gyógyítja a melankóliát, a depressziót, főként, ha serkentő hatású gyógynövényekkel például bosmentával kombinálod.

●   Drog- és alkoholelvonó kúra alatt csökkenti a kellemetlen elvonási tüneteket.

●   A változókorban levő nőknél megszelídíti a hangulati hullámzásokat. Jobb a hatása, ha cickafarkfűvel, komlóval, zsályával és orbáncfűvel kombinálod.

●   Része az álmatlanság elleni teakeverékeknek. 50-50 g komlóhoz, macskagyökérhez és galagonyához keverj hozzá 15 g citromfüvet, a keverékből 1 evőkanálnyit főzz 1 percig 2,5 dl vízben. 15 perc áztatás után szűrd le, és fél órával lefekvés előtt idd meg. A szintetikus altatókkal szemben nem okoz reggeli bódultságot, „másnaposságot”.

●   Megszünteti az idegi alapú gyomorbántalmakat, megnyugtatja a gyomrot. Gyomorrontáskor, hasmenés esetén segít megelőzni a komolyabb tüneteket, különösen, ha diólevéllel 1:1 arányban kevered. A keverékből 1 evőkanálnyit főzz 1 percig 3 dl vízben, 10 percig hagyd ázni, majd szűrd le, és 4 óránként 1-1 dl-t igyál belőle.

●   A citromfű javítja a bélműködést, és mivel csökkenti az erjedési-rothadási folyamatokat, illetve nem engedi elszaporodni a káros baktériumokat és gombákat, alkotórésze a tisztító-méregtelenítő teakeverékeknek. Kúra közben meg is nyugtatja a beteget.

●   Hatásos mindenféle hasüregi fájdalom, kellemetlenség esetén. Felfúvódás ellen édesköménnyel és ánizzsal, menstruációs fájdalmak enyhítésére cickafarkfűvel, kamillával és majoránnával kombináld. 






●   Az epeutakat lazítja, ezzel javítja az epe munkáját.

●   Külsőleg reumatikus fájdalmak enyhítésére, zúzódások, véraláfutások kezelésére használd szeszes kivonatát. Hatékonyabb lesz a gyógymasszázs is, ha a vállizmokra, a keresztcsontra fölkent krémbe citromfűolajat cseppentesz, és a stresszpontokat ezzel masszírozod.

●   A citromfű-illóolaj az aromaterápia egyik leghatékonyabb szere feszültség oldására akár otthon, akár autóvezetés közben, akár hivatali ügyintézés közben. Már egyetlen csöppje is megnyugtatóan hat, még a környezetedre is. Természetes megnyugvást hoz negyedórás pihenés az aromaterápiás gyógyfürdőben (a meleg fürdővízbe 2 csepp citromfű-illóolajat tegyél).

●   A citromfű vírusölő hatását eredményesen hasznosíthatjuk a szájszéli herpesz, illetve a női nemi szervek herpesze elleni harcban. A sebet az alábbi eljárások bármelyikével kezelheted: Egyszerű citromfűteával mosogasd, valamint a citromfű szeszes kivonatába áztatott vattával törölgesd. A szeszes kivonatot keverd hidratáló krémbe, és azzal kenegesd. Gyógyjégkockával jegeld. A gyógyjégkockát a következőképpen készítsd el: főzz citromfűteát, s miután kihűlt, jégkockatartóba öntve fagyaszd le. Amikor kezdődő herpeszt észlelsz, vegyél elő egy jégkockát, és szorítsd a viszkető helyre. 

Házi citromfű-készítmények

Forrázat: 1 teáskanálnyit forrázz le 3 dl vízzel, 15 percig hagyd állni, majd szűrd le és 3 részre elosztva egy nap alatt idd meg.


Főzet: 1 maroknyit főzz 3 percig 4 dl vízben, majd szűrd le és 2 részre elosztva egy nap alatt idd meg. Segít migrén, szédülés, idegi alapú krízis esetén. 

Koncentrált főzet: 2 maroknyit főzz 3 percig 1 liter vízben, majd szűrd le, és lemosásra, masszírozásra, hüvelyöblítésre használd.


Bor: fél maroknyit 24 órán keresztül áztass 1 liter fehérborban. Naponta 1 dl-t igyál belőle, kétfelé osztva.


Pálinka: 1 résznyit 10 napig áztass 9 rész 40 százalékos vodkában, majd szűrd le. Rossz emésztés, feledékenység és fokozott érzékenység esetén naponta 1 kávéskanállal fogyassz belőle, vízbe vagy tejbe keverve. Külsőleg borogató-, masszírozószerként alkalmazhatod.

Karmelitacseppek: 3 maroknyit 10 napig áztass 1 liter 40 százalékos tiszta szeszben, amelybe 3 teáskanál angyalfűgyökeret és egy szelet citromot is tettél. Szűrd le, 3-3 db fahéjjal és szegfűszeggel ízesítve még 48 órán keresztül érleld, majd ismét szűrd le, és hűvös, sötét helyen tárold. Naponta 3 alkalommal 20-25 cseppet fogyassz belőle; külsőleg masszírozásra használd.


Gyógyfürdő: 1 maroknyit tegyél 1 liter vízbe, melegítsd fel, majd 15 perc áztatás után szűrd le. A kéz és a láb fürdetésére, migrén esetén a homlokra tett hideg borogatásként alkalmazd.


Nyers levél: ragtapaszként helyezd rovarcsípésre, sebekre, zúzódásokra.




Ha tetszett, akkor nyomj egy like-t is



Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!