Kétségtelen, hogy vannak olyan táplálékok, fűszerek és gyógynövények, amelyek egyes gyógyszerekkel is vetekszenek. Habár ezeket nem lehet szabadalmaztatni és nem hoznak milliós hasznot sem, mert ezeket az „orvosságokat” a természet kínálja fel számunkra, mégis táplálják a testünket, kiegyensúlyozzák a lelkünket és segítenek a betegségek megelőzésében is. Ezek a természet adta kincsek nagy értéknek számítottak régebben, aztán feledésbe merültek. Azonban szerencsére az emberek ismét kezdenek felébredni és rádöbbennek az emberi egészség fontosságára, így sokan ismét a természetes lehetőségeket aknázzák ki, hogy egészségüket megóvják.
Az egyik legjobb baktériumölő gyógynövényünk a fokhagyma, amelynek terápiás hatását és előnyét már több kutatás is alátámasztotta. A fokhagyma legalább kétszáz biológiailag aktív hatóanyagot – vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és aminosavat – tartalmaz. A fokhagyma antibiotikus hatású, vagyis megakadályozza egyes baktériumok elszaporodását. Gombaellenes hatása is ismeretes. Herpesz ellen is be lehet vetni, hiszen vírusölő tulajdonsággal is rendelkezik, de antibiotikumként is használhatjuk ezt az értisztító gyógynövényt. Véralvadásgátló, immunstimuláló, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Mivel magas a tápanyagtartalma, így az emésztést is megtámogatja. Tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Van benne A-, B-, C- és E-vitamin, illetve nitrogén, foszfor, kalcium, magnézium, kálium. Csökkenti a szervezet trigliceridszintjét. A két kiváló antioxidáns, a szelén és a C-vitamin, részt vesz az immunrendszer megerősítésében.
A másik természetes gyógyszerünk a méz lehet, amely szintén sok értékes vitamint, ásványi anyagot és enzimet tartalmaz. Bevethetjük bakteriális fertőzéseknél, de csökkenti a gyulladásokat és még égési sérüléseket is kezelhetünk a segítségével. A méz csökkenti a bőrgyulladást, de diabéteszes és herpeszes fekélyekre is használhatjuk.
A harmadik egészséges táplálékunk az alma, amely rendszeresen fogyasztva az orvost valóban távol tartja. Az alma szinte minden szervünket karbantartja. Sok pektint tartalmaz, amely jó lehet hasmenésre és székrekedésre egyaránt. Rosttartalma az emésztésre van kedvező hatással. Csökkenti az öregedési folyamatokat és az allergiás tüneteket. Az alma héjából főzött lé nagyon hasznos hajhullás esetén. Télen az almahéjból főzhetünk almateát, amelyet mézzel és fahéjjal is megízesíthetünk, így egy remek immunrendsz-ererősítő italt kaphatunk.
A természetes gyógyszerek táborához tartozik a napfény, amely immunrendszert erősít és energiával tölt fel bennünket. A napfény D-vitaminnal is ellát minket. Ha hiányt szenvedünk ebből a vitaminból, nagyon sokféle betegséggel vagyunk kénytelenek szembenézni. A napfényhiány többek között olyan betegségeket okozhat, mint bőrgyulladás, Alzheimer-kór, csontritkulás, influenza, sclerosis multiplex vagy influenza.
A kurkuma nem csupán hazánkban, hanem szerte a világon is nagy népszerűségnek örvend. Az ősi Indiában „Arany Istennőnek” is nevezik, hiszen gyógyító tulajdonságait értékelik és tisztelik is az indiai emberek. A kurkuma sok betegséget gyógyít és sok betegség megelőzésében játszik szerepet. A kurkuma többek között gyulladást csökkent és az oxidatív stressz okozta károktól védelmez bennünket. Megóv minket a DNS-károsodásoktól és egyes daganatos megbetegedésektől is védelmet élvezhetünk általa. A kurkuma védelmet nyújt a máj és a vesék számára. Kezelhetünk vele reumás panaszokat és ízületi gyulladást, illetve használhatjuk gyomor- és emésztési panaszokra. Segít fenntartani az ideális koleszterinszintet. Fenntartja az egészséges érrendszert, de az Alzheimer-kór és trombózis, illetve infarktus megelőzésére is fogyaszthatjuk.