Miért együnk avokádót?



Ajánld ismerőseidnek!





  Az avokádó egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban. Talán nem véletlenül, hiszen tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és telítetlen zsírokban is rendkívül gazdag.

Az avokádó rendszeres fogyasztása javasolható mindazoknak, akiknek magas a koleszterinszintjük, hiszen ez a gyümölcs eredményesen csökkenti azt, mivel meggátolja annak a vérbe történő felszívódását. Az avokádó a tápanyagok gazdag forrása is, hiszen tartalmaz E-vitamint, magnéziumot, C-vitamint, folsavat és cinket is. Mivel az avokádó többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így a magas vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik.

Az avokádó a szívbetegség kockázatát is csökkenteni tudja. Az avokádó aktív alkotóeleme a mediterrán diétának, ahol a telített zsír helyett a telítetlen zsír kerül terítékre, és ez megakadályozza a metabolikus szindróma kialakulását. A metabolikus szindróma mintegy előrejelzője a komoly betegségeknek, mint például stroke vagy szívkoszorúér-betegség.

Az avokádóról az is bebizonyosodott, hogy csökkenteni tudja a rákos megbetegedések kockázatát. Ismét csak a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak érdeme, hogy védelmet nyújt a rákos sejtek létrejötte és elszaporodása ellen.




Az avokádó a vércukorszintet is szabályozni tudja. Mivel az avokádó sok rostot tartalmaz, így hamar telítettségérzetet okoz ugyan, de nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, és az oldható rostja is segít stabilizálni a vércukorszintet, így segít leküzdeni az inzulinrezisztenciát.

Az avokádó a haj egészségét is segít fenntartani. Nemcsak hidratálja a hajszálakat, de erősebbé is teszi azokat. Pakolást is készíthet avokádóból a hajára. Keverjen össze egy negyed pépesített gyümölcsöt annyi jojoba- vagy mandulaolajjal, hogy egy pépes masszát kapjon. Majd masszírozza az azt a fejbőrébe, illetve a haj hosszán is oszlassa el a pakolást. Tegyen egy zuhanysapkát, majd egy vastag törülközőt a fejére. Harmincperces hatóidőt követően a szokásos módon mosson hajat.

Az avokádó az emésztőrendszer egészségét is javítja. A benne lévő rostok jó hatással vannak az emésztésre és eredményesen lépnek fel a bélrendszerben elszaporodó káros baktériumokkal szemben, így tudja az avokádó helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Az avokádó emellett fedezni tudja a bélrendszer tápanyagszükségletét, így különösen hasznos lehet azok számára, akik IBS-ben szenvednek.