Az avokádó egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban. Talán nem véletlenül, hiszen tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és telítetlen zsírokban is rendkívül gazdag.
Az avokádó rendszeres fogyasztása javasolható mindazoknak, akiknek magas a koleszterinszintjük, hiszen ez a gyümölcs eredményesen csökkenti azt, mivel meggátolja annak a vérbe történő felszívódását. Az avokádó a tápanyagok gazdag forrása is, hiszen tartalmaz E-vitamint, magnéziumot, C-vitamint, folsavat és cinket is. Mivel az avokádó többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így a magas vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik.
Az avokádó a szívbetegség kockázatát is csökkenteni tudja. Az avokádó aktív alkotóeleme a mediterrán diétának, ahol a telített zsír helyett a telítetlen zsír kerül terítékre, és ez megakadályozza a metabolikus szindróma kialakulását. A metabolikus szindróma mintegy előrejelzője a komoly betegségeknek, mint például stroke vagy szívkoszorúér-betegség.
Az avokádóról az is bebizonyosodott, hogy csökkenteni tudja a rákos megbetegedések kockázatát. Ismét csak a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak érdeme, hogy védelmet nyújt a rákos sejtek létrejötte és elszaporodása ellen.
Az avokádó a vércukorszintet is szabályozni tudja. Mivel az avokádó sok rostot tartalmaz, így hamar telítettségérzetet okoz ugyan, de nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, és az oldható rostja is segít stabilizálni a vércukorszintet, így segít leküzdeni az inzulinrezisztenciát.
Az avokádó a haj egészségét is segít fenntartani. Nemcsak hidratálja a hajszálakat, de erősebbé is teszi azokat. Pakolást is készíthet avokádóból a hajára. Keverjen össze egy negyed pépesített gyümölcsöt annyi jojoba- vagy mandulaolajjal, hogy egy pépes masszát kapjon. Majd masszírozza az azt a fejbőrébe, illetve a haj hosszán is oszlassa el a pakolást. Tegyen egy zuhanysapkát, majd egy vastag törülközőt a fejére. Harmincperces hatóidőt követően a szokásos módon mosson hajat.
Az avokádó az emésztőrendszer egészségét is javítja. A benne lévő rostok jó hatással vannak az emésztésre és eredményesen lépnek fel a bélrendszerben elszaporodó káros baktériumokkal szemben, így tudja az avokádó helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Az avokádó emellett fedezni tudja a bélrendszer tápanyagszükségletét, így különösen hasznos lehet azok számára, akik IBS-ben szenvednek.