Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő táplálékok



Ajánld ismerőseidnek!





  Citrusfélék felvágva, a háttérben olajos magvak.
Egyes táplálékok jelentős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Miért kell a szervezetünkben csökkenteni és megszüntetni a gyulladást? Azért, mert a legtöbb esetben a gyulladás generál fájdalmat a szervezetben és a gyulladás krónikus betegségeket is okozhat. Többek között felelőssé tehető a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések kialakulásáért.

Az egyik legjobb gyulladáscsökkentő táplálék az extraszűz olívaolaj. A kutatások azt igazolták, hogy az extraszűz olívaolaj olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek jelentősen lecsökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat. A legjobb módja az olívaolaj fogyasztásának, ha a salátánkat locsoljuk meg vele.

Az ananász egy bromelain nevű enzimet tartalmaz. Ez az enzim gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Tanulmányok arról számoltak benne, hogy a bromelain csökkentheti az osteoarthritisben és az ízületi gyulladásban szenvedő betegek fájdalmát. Akik pedig carpalis alagút szindrómában szenvednek, esetükben a duzzanatot is csökkenteni tudja az ananász.

Az alma egy nagyon egészséges gyümölcs. Többek között azért is, mivel egy gyulladáscsökkentő antioxidánst, kvercetint tartalmaz. 





A diófélék és magvak magas triptofántartalommal bírnak, amelyek szintén remek gyulladáscsökkentők. Triptofában gazdag a napraforgó, a mogyoró, a szezámmag, a tenger gyümölcsei, a szója, a teljes kiőrlésű gabonák, a rizs, a bab és a lencse.

A spenót, a kelkáposzta, a mángold, de a legtöbb zöld leveles zöldség is tele van gyulladáscsökkentő karotinoidokkal. A karotinoidok olyan növényi pigmentek, amelyek a zöld és narancsszín kialakításában vesznek részt.

A barna rizsről bebizonyosodott, hogy sokat segíthet azoknak a személyeknek, akik irritábilisbél-szindrómában, röviden IBS-ben szenvednek. Mégpedig a kellemetlen fájdalmat tudja a barna rizs megszüntetni. A barna rizs és a teljes kiőrlésű gabonák jó forrásai a magnéziumnak, amely ásványi anyag segít az idegek ellazításában, de az erek és izmok működésére is kedvező hatást gyakorol.

A szőlő gazdag forrása a rezveratrolnak, amely gátolja a gyulladásos enzimek termelődését, így a fájdalom csillapításában is hatékonyan részt vesz.

Az ízületi gyulladás okozta fájdalommal a narancsszínű növények is megbirkóznak, úgy mint a nektarin vagy a narancs.







Követheted az egészség táblánkat a pinterest oldalon is!