A finomság, ami minden alkalomra jó választás. Ha összejön a család, egy szelet finom sütivel még különlegesebbé tehetjük a napot.
Hozzávalók
A tésztához:
25 dkg liszt
6 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
3 tojássárgája
2 tojásfehérje
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
15 dkg porcukor
2 db szikkadt zsemle vagy 2 szelet szikkadt kenyér, héj nélkül
ízlés szerint mazsola
sárgabaracklekvár
A habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és félórára hűtőbe tesszük. (Hűtés nélkül, azonnal nyújtva is működik.)
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és kivajazott-kilisztezett tepsibe terítjük, villával sűrűn megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.
Félretesszük hűlni, majd vékonyan megkenjük baracklekvárral.
A töltelékhez a tojásfehérjét habbá verjük, félretesszük.
A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, a túróval, tejföllel, citromhéjjal, majd hozzáadjuk az apró darabokra szaggatott zsemlét vagy kenyeret. Végül beleforgatjuk a tojáshabot.
A túrós masszát a lekvárral megkent, kihűlt tésztalapra simítjuk, és 150 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát. Ha a túrókrém már szilárd, nem remegős, akkor készen van.
A habhoz kezdjük el felverni a tojásfehérjéket, majd mikor már kemény a hab, adagoljuk hozzá a cukrot. Sűrű, fényes, csillogó, vágható masszát kell, hogy kapjunk. Töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba, és rácsozzuk be a Rákóczi tetejét.
Innen 2 lehetőségünk van a folytatásra:
Tegyük 200 fokos sütőbe, és épp csak addig süssük, míg meg nem barnul a teteje. Így a közepe ragacsos marad.
Vagy tegyük 130 fokos sütőbe, és nyitott sütőajtó mellett szárítsuk a habot. Ez lényegesen tovább tart, és habkarika-állagot érünk el.