HAJTOGATOTT TEPSIS TEPERTŐS



Ajánld ismerőseidnek!





  60 dkg liszt
2 teáskanál só
1 egész tojás
1 db áttört, főtt burgonya (nálam maradék krumplipüré volt)
3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
csipet cukor
10 dkg olvasztott vaj
40 dkg darált tepertő
1 tojás a lekenéshez




A tepertő és az olvasztott vajon kívül mindent tálba teszünk és bedagasztjuk a tésztánkat. Amikor összeállt lassan hozzáadjuk az olvasztott vajat és sima tésztává dolgozzuk. Olajozott tálba tesszük, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. egy óra) .
A ledarált tepertőt jól kikeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A megkelt tésztát négy részre vágjuk. Az egyik tésztát vékonyra nyújtjuk(tepsi méretűre) és megkenjük a tepertő harmadával. Jön a következő tészta és így folytatjuk tovább, míg nem marad semmink.
A legfelső tészta ÜRESEN marad! Ekkor rányújtunk amennyire a tészta engedi és hajtogatjuk. Gondolatban három részre osztjuk és a tészta két szélét behajtjuk középre. Az így kapott tésztánkat ismét hajtjuk ezzel az eljárással. Ekkor 30 x 22 cm-es tepsi méretűre nyújtjuk, amit sütőpapírral kibéleltünk és beletesszük. Letakarjuk és kb. fél órát pihentetjük. A megkelt tésztát tetszés szerinti méretűre felvágjuk majd ismét kelesztjük 15 percet. (ha nagyon meleg van elég ez az idő, de úgyis látjátok a tésztán) Ezalatt az idő alatt előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Lekenjük a felvert tojással és megsütjük.
Rácsra téve hűlni hagyjuk, de egyben csúsztassuk ki a tepsiből, akkor nem szárad ki a széle hűlés közben! Utána természetesen szétszedjük a tésztát.

Tramita Rita receptje.