KARANTÉN SZELET



Ajánld ismerőseidnek!





  Tészta:
25 dkg puha vaj/margarin
20 dkg porcukor
5 tojás sárgája
50 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

Krém:
3 csomag vanília ízű pudingpor
8 csapott evőkanál cukor (ízlés szerint)
9 dl tej
6 db tojás fehérje

Almatöltelék:
10 db közepes méretű alma
cukor ízlés szerint
1 db tojás sárgája a lekenéshez
1 csomag színtelen tortazselé


Az alma héját eltávolítjuk, lereszeljük, ha savanyúnak érezzük cukrozzuk. Félretesszük. A tejjel a pudingporral és a cukorral sűrű pudingot főzzük. Folpackkal letakarva hűlni hagyjuk. A tésztához elkeverjük a vajat a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. A sütőporos liszttel egyneművé gyúrjuk. Lágy tésztát kapunk, de ne ijedjünk meg

A tésztát kb.60-40 % arányban elosztjuk. A nagyobbik felét sütőpapíron, lisztezett nyújtófa segítségével tepsi méretűre nyújtjuk. /Az én tepsim 25×35 cm/, majd papírostól tepsibe rakjuk. A tésztát megszórjuk keksz- vagy zsemlemorzsával. Az almát kinyomkodjuk a levétől és egyenletesen elterítjük a tésztán (az almalevet tegyük félre). A tojás fehérjét felverjük kemény habbá, és óvatosan a pudinghoz keverjük.
A pudingos krémet az alma tetején elsimítjuk. A kisebbik tésztacipóból tésztarudakat sodrunk, és rácsosan a töltelékre rakosgatjuk. A tojás sárgájával lekenjük a rudakat, és 180 °C-os előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. 30 perc sütés után, ha a rácsok nagyon barnulnak, takarjuk le sütőpapírral, és úgy süssük tovább. Ha megsült, kihűtjük. A félretett almalevet előírásnak megfelelően elkészítjük a tortazselével, és díszítjük a süteményt.

Gál Hedvig receptje.