SÜTŐBEN SÜLT TÖLTÖTT FÁNK



Ajánld ismerőseidnek!




 

Igen lágy fánkszerű tészta, ami sütés után is pihe-puha. 
A muffin papírok segítenek a forma megtartásában, a tészta csak kis mértékben terül el és nem nő össze. 
Recept
Tészta :
40 dkg finomliszt
1/2 kk só
2 dl tej
6 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
8 dkg vaj
1 egész tojás
Töltelék :
Mogyorókrém vagy lekkvár vagy túró
Túró töltelék:
25 dkg túró
2 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája
1 tk búzadara
Kb 5 dkg aszalt áfonya
A túróból púpos, lekvárból, nutellából kisebb teáskanálnyi mennyiséget szoktam beletölteni. Ha alaposan összezárjuk, nem töltjük túl, nem fog kifolyni a töltelék. 
Kenéshez:
1kisebb egész tojás
1 ek tej
Kb 2 ek olvasztott vaj




Az élesztőt a langyos tejben, 1 ek cukorral felfuttatom.
A megszitált lisztben elkeverem a sót, a maradék cukrot. Hozzáadom a tojást,
a felfuttatott élesztőt. Dagasztani kezdem, majd kis adagokban adagolom hozzá az olvasztott, de nem forró vajat.
Igen lágy tészta a végeredmény, amit egy vékonyan kiolajozott tálba helyezek és duplájára kelesztek.
A tésztát lisztezett munkafelületre borító és 4-5 mm vastagságúra nyújtom. Egy 9 cm-es kerek kiszúróval  20-21 db-ra szaggatom. A közepükbe osztom a tölteléket, majd  a széleit összecsípem. Az így kapott gombócokat papírkapszlikba, majd tepsibe helyezem.
20 percig még kelesztem, majd a tojás és az 1 ek tej keverékével lekenem. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem.
Hőlégkeveréssel, kb 15 perc alatt készre sütöm.
Még forrón lekenem olvasztott vajjal és porcukorral meghintem.