A köles nem csak a csontok egészségét biztosítja




Ajánld ismerőseidnek!



 


  A köles egy tápláló és egy könnyen emészthető gabona. Gazdag forrása a szénhidrátoknak, az esszenciális aminosavaknak, az antioxidánsoknak, a tiaminnak, a riboflavinnak, a folsavnak, a niacinnak, a béta-karotinnak és az olyan ásványi anyagoknak, mint a cink, a magnézium, a foszfor és a vas.

A köles többek között lassan emészthető szénhidrátokat tartalmaz, ez a hatás pedig nagyon hasznos, hiszen segít stabilizálni a vércukorszintet. Ezért ez az egyik legegészségesebb élelmiszer a cukorbeteg személyek számára.

Jótékony hatással van a szív egészségére, hiszen élelmi rostokban is rendkívül gazdag, és mivel koleszterinszint-csökkentő hatással rendelkezik, így a szív egészségét is támogatni tudja.

 





Mivel a köles gluténmentes, így javasolható gabona mindazok számára, akik gluténmentesen szeretnének táplálkozni vagy lisztérzékenységben szenvednek. A köles csökkenti ezen kívül a gyomor savasságát, aminek köszönhetően mérséklődhet a gyomorfekély kialakulásának kockázata is.

Ez a gabona erősebbé teheti a csontokat is, nagy mennyiségben tartalmaz ugyanis foszfort, amelynek kiemelkedő szerepe van a csontok egészségének fenntartásában. De csökkenti a székrekedés kialakulásának esélyét is, hiszen sok élelmi rostot tartalmaz, melyek jót tesznek az emésztésnek és ez megakadályozza a székrekedés kialakulását.

A köles egy olyan gabona, amely egészséges zsírokkal van tele, ezek pedig hozzájárulhatnak a koleszterinszint stabilizálásához. Mivel antioxidánsokban is rendkívül gazdag, csökkenti a szabad gyökök mennyiségét a szervezetben és megakadályozza a korai öregedés, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, de még a gyorsabb sebgyógyulást is elősegíti.

Mivel a köles sok rostot tartalmaz, így előnyös az ideális testsúly fenntartásához és az elhízás megelőzéséhez. Jót tesz az emésztésnek és rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Nagyon jó választás terhes nők és szoptató anyák számára, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz vasat és folsavat. Készíthetünk belőle kását, amelyhez adhatunk finom friss, szezonális gyümölcsöket is, így egy nagyon tápláló, egészséges reggelit kapunk.