A csalán kíváló méregtelenítő gyógynövény



Ajánld ismerőseidnek!


 
  A csalán (Urtica dioica) méregteleníti a szervezetet, enyhíti a szezonális allergiákat, fokozza az immunitást, fokozza a keringést, javítja az energiaszintet, kezeli a menstruációt, minimalizálja a menopauza tüneteit és segíti a bőrápolást.

Ez a lágyszárú virágos növény sokak számára bosszantó, amikor éles, csípős levelei súrolják kiütést hagyva maga után, és mégis az emberek több ezer éve használják a csalánt különféle egészségügyi állapotok kezelésére.


A csalán (Urtica dioica) az Urtica nemzetség hat alfajának egyike. A csalán gyökere és levelei különböző gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkeznek. A csípős gyökerek tabletta, tea, tinktúra, kivonat, kapszula vagy pirula formájában is bevehetők.

Egyes kultúrák még csalánlevest is készítenek, vagy belekeverik a sajtkészítésbe, hogy egészségesebbé tegyék ételeiket. A leveleket leggyakrabban teaként főzik, amely számos alapvető egészségügyi előnyt rejt magában, de a növény helyileg is alkalmazható olajkivonat formájában.


A csalán viszonylag kicsi, ritkán nő öt lábnál magasabbra. Egyes alfajok levelei és szárai hosszú, csípős szőrszálakkal rendelkeznek, amelyek érintésre vegyi anyagok sorát fecskendezik bőrünkbe, beleértve a hisztamint, hangyasavat, szerotonint és acetilkolint. Ez a folyamat irritáló, kellemetlen érzést kelt a bőrön. Ha azonban felforraljuk ezeket a szárakat és leveleket, vagy kivonjuk az erős olajokat, a csípős anyagok semlegesítődnek és így élvezhető válik a növény valódi előnye.


Az acetilkolin az elsőként felfedezett neurotranszmitter molekula. Mind a perifériás, mind a központi idegrendszerben ingerületátvivő anyagként működik, sok fajban, köztük az emberben is. Az acetilkolin az autonóm ganglionok neurotranszmittere.


A csalán levelét régóta használják gyógyászati​​segédeszközként.

 Mit tartalmaz a csalán?

A csalán gyökere és levele A-, C- és K-vitamint, valamint B-vitamint tartalmaz. A levelek terpenoidok, karotinoidok, zsírsavak, esszenciális aminosavak, klorofill és ásványi anyagok gazdag forrásai. Fontos polifenolokat is tartalmaznak, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

A csalán gyógyászati felhasználása

Méregteleníti a szervezetet

A csalánban található hasznos tápanyagok széles skálája ideális méregtelenítővé teszi a szervezet számára, és köztudottan gyengéden megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól. Vízhajtóként azt is biztosítani tudja, hogy a szervezetben semlegesített méreganyagok gyorsan távozzanak – írja a Journal of Ethnopharmacology. Hozzájárulhat a bélrendszer tápanyagfelvételi hatékonyságának javításához, valamint az emésztési folyamatok zavartalan lebonyolításához, megakadályozva ezzel a veszélyes méreganyagok felhalmozódását. Stimulálhatja a nyirokrendszert is, esetleg a vesékben lévő felesleges méreganyagoktól is megszabadíthatja a szervezetet.


A nők egészségéért

A csalán számos aktív összetevőt tartalmaz, amelyek hatással vannak a női egészségre. Fájdalmas premenstruációs tünetek esetén ismert, hogy enyhíti a görcsöket és a puffadást, miközben összehúzó képessége miatt minimálisra csökkenti a menstruáció alatti véráramlást. Menopauzában lévő nők számára a csalánt gyógynövényként használhatjuk teaként, így a hormonális eltolódás nem olyan drámai a szervezetben.

A csalán megelőzheti a vesekövek kialakulását

A csalán régóta ismert vízhajtóként, és terápiásan húgyúti megbetegedések és vesekő kezelésére használják. A növényben jelenlévő fitokemikáliák, mint például a flavonoidok, antocianinok és szaponinok, segítenek megakadályozni a kalcium és oxalát lerakódását, valamint a kristályok növekedését a szervezetben.

 

Gyulladáscsökkentőként is hatásos a csalán

A csalán hatékony a különféle gyulladásos állapotok ellen. A csalánteát a középkori Európában is ízületi fájdalom, ekcéma, ízületi gyulladás és köszvény kezelésére használták házi gyógymódokban. A gyógynövény képes kezelni a reumás ízületi gyulladást és a krónikus izomfájdalmat.


Enyhíti a légúti problémákat

A csalán különféle légúti betegségek kiegészítő kezeléséhez is kapcsolódik, beleértve a szénanáthát, az asztmát és más szezonális allergiákat. Ezenkívül bizonyos csalánkivonat-kombinációk jelentősen csökkenthetik az allergiás reakciókat.

 




Csökkentheti a vérnyomást

A kutatások kimutatták, hogy a csalántea rendszeres fogyasztása csökkentheti a szisztolés vérnyomást, valamint enyhíti a feszültséget és a stresszt a szív- és érrendszerben.


Javíthatja a jóindulatú prosztata-megnagyobbodást

A prosztata megnagyobbodása és más prosztataproblémák az életkor előrehaladtával minden férfi számára komoly problémát jelenthet, és a csalán hatékony eszköznek bizonyult a prosztata növekedésének megelőzésében. Ennek a kezelésnek a kémiai útja miatt azonban a csalángyökér csak megakadályozhatja a prosztata megnagyobbodást, nem fordíthatja vissza vagy csökkentheti azt.

Klinikai vizsgálatok adatai azt mutatják, hogy a csalángyökér csökkentheti a gyakori vizelési ingert és a vizelés utáni csepegést is, amelyek a húgycsövet nyomó prosztata megnagyobbodás okozta tünetek.


Segíthet a bőrápolásban

Csalán kivonatot a bőrre alkalmazva bizonyítottan csökkenthető a pattanások súlyossága, és még a bakteriális fertőzéseket is megelőzhetjük. Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően felgyorsítja a sebek gyógyulását, csökkenti a hegek és foltok megjelenését, valamint elősegíti az öregedésgátló hatást a ráncok és öregségi foltok csökkentése érdekében. Kenőcsökben is használható égési sérülések kezelésére.


Segíthet a hajápolásban

A csalán levele szilícium-dioxidban és kénben gazdag, mindkettő segíti a hajnövekedést, valamint megakadályozza a hajhullást. Tanulmányok kimutatták, hogy a csalán képes blokkolni a DHT-t, azt a hormont, amely túltermelés esetén károsíthatja a hajhagymákat. A levelek potenciálisan gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek potenciálisan csökkenthetik a fejbőr gyulladását.

 A csalán további felhasználása

●   A csalánmagolaj segíthet csökkenteni a vastagbélgyulladást.

●   Csillapíthatja a fekélyeket és az aranyereket.

●   Ezenkívül elősegíti a tejtermelés serkentését és megkönnyíti a szoptatást az újdonsült anyák számára.


A bórt összefüggésbe hozták a csontjaink kalciumtartalmának fenntartásával, ami azt jelenti, hogy a csalán, amely valószínűleg bórban és kalciumban gazdag, lassíthatja a csontritkulás kialakulását.

Intelmek a csalán fogyasztásával kapcsolatban!

A csalán általában biztonságosnak tekinthető, ha az utasításoknak megfelelően használják. Fontos, hogy legyen óvatos a csalánlevéllel való kezelés során, mivel csalánkiütést okozhat. A gyakori mellékhatások közé tartozik a hasmenés és az izzadás. Vízhajtó hatása miatt a vese- és hólyagproblémákkal küzdőknek óvatosan kell eljárniuk a gyógynövény használata során. 

Terhesség ideje alatt konzultáljon orvosával, mielőtt ezt a gyógynövényt használná.

 A csalán fogyasztása zavarhatja a következő gyógyszereket

●   Vérhigítók
●   Vérnyomás elleni gyógyszerek
●   Lítium
●   Vízhajtók

●   Cukorbetegség elleni gyógyszerek