Hozzávalók:
1 bögre rizs
0,5 kg sertéslapocka darálva
70 dkg hordós savanyú káposzta
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vörös hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mk. piros paprika
őrölt bors ízlés szerint
1 tk házi paprikakrém
4 ek. étolaj
1 db 450 gr-os tejföl
2 db tojás
Elkészítése:
A szalonnát felaprítottam,majd zsírjára sütöttem.
A szalonna pörcöket kiszedtem.
A megmaradt zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pirítottam,
megszórtam piros paprikával,1 dl vízzel felöntöttem.
A darált húst rátettem,ízesítettem borssal,sóval,zúzott fokhagymával,paprikakrémmel.
Minél fűszeresebb,annál jobb!
Fedő alatt készre sütöttem,a közben elpárolgott vizet pótoltam.
A rizst étolajon megpirítottam,kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntöttem,ízesítettem őrölt borssal,sóval,vegetával.
Sütőt bemelegítettem és fedővel lezárva betettem a sütőbe.
A tűzhelyet lekapcsoltam és a melegen megdagadt készre a rizs.
Húsleves lével is felönthető a rizs,úgy a legfinomabb.
A káposztát vízben egy kissé kimostam,hogy ne legyen túl savanyú,majd egy vöröshagymát felaprítottam ,olajon megdinszteltem,a káposztát rátettem és fedő alatt puhára sütöttem.
Egy hőálló tálat étolajjal kikentem,zsemlemorzsával megszórtam.
A káposzta 1/3 részét az alján elosztottam.
Következett a rizs ¼ része,majd a pörkölt 1/3 része.
A tejfölt 2 db tojással,őrölt borssal,vegetával ízesítve simára kevertem,majd meglocsoltam az egyharmad részével.
Folytatjuk a rétegezést,míg el nem fogy.
A tetejére rizs kerüljön és lekenjük a tojásos tejföllel.
Egy olvasztott vajjal vagy étolajjal meglocsoljuk a tetejét.
Nagyon finom ,téli étel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
220 fokra melegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem.
Forrás: Konyhamánia Edit Módra (Vass Lászlóné Edit) receptje