Mákos guba torta



Ajánld ismerőseidnek!
Ajánld ismerőseidnek!


 
  A tészta hozzávalói:
15 db száraz kifli, 15 dkg darált mák, 1 l tej, 3 db tojássárgája, 1 vaníliáscukor, 8 dkg kristálycukor, 8 dkg vaj

A krém hozzávalói:
0,5 l tej, 3 db tojássárgája, 1 vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás (főzős) pudingpor



A tészta elkészítése:
A kifliket felkarikázzuk és egy tálba tesszük. A tejet a vajjal felforraljuk, a tojássárgákat a cukrokkal elkeverjük és folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró tejet. Lassú tűzön főzzük, amíg besűrűsödik, majd ráöntjük a kiflikre a krémet, bekeszórjuk a mákot és alaposan összeforgatjuk. Egy 24 cm-es tortaformát jól kikenünk vajjal és beleöntjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük és 160 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

A krém elkészítése:
A tojások sárgáját a cukrokkal, a pudingporral és 1,5 dl tejjel elkeverjük, a maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük és lassú tűzön sűrűre főzzük. A kihűlt tésztát a tortakarikába helyezzük vissza és a krémet a tészta tetejére simítjuk és 2 órára hűtőbe helyezzük.

A hab hozzávalói és elkészítése:
15 dkg tojásfehérje, 15 dkg kristálycukor. A cukrot és a tojásfehérjét összeöntjük és gőz fölött kb 60 fokig melegítjük, akkor jó már amikor a cukor elolvadt és jó csípős, ha belenyúlunk ujj próbával. Habverő vagy robotgép segítségével teljesen kihűlésig felverjük, amíg jó kemény habot nem kapunk. Amikor kész díszítő csöveket teszünk a habzsákba tetszés szerint és mintákat nyomunk a tetejére. Szakácsfáklyával díszítjük, karamellizáljuk a habot.

Forrás:  https://www.facebook.com/hajni.szabonedienes