Rákóczi túrós


Ajánld ismerőseidnek!


 

  Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 csomag (6 gramm) sütőpor
csipet só
1 citrom reszelt héja
12 dkg hideg vaj / margarin
1 tojássárgája
1 dl tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:
75 dkg túró
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor vagy egy kávéskanál vanília paszta
3 tojássárgája + fehérje habbá verve
1 citrom reszelt héja
1-2 evőkanál zsemlemorzsa

Hab:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
pár evőkanál sárgabaracklekvár


Elkészítése:
A lisztbe elkeverjük a sütőport, porcukrot, sót, a citromhéját. Hozzáadjuk a vajat / margarint, tejfölt és a tojássárgáját, majd tésztát gyúrunk. Kb. fél órára hűtőbe tesszük.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lehűlt tésztát kinyújtjuk (tepsi mérete nálam 37 x 25 cm) és a tepsibe tesszük. Megszurkáljuk egy villával majd 10 percig sütjük
Amíg a tészta sül összeállítjuk a tölteléket.
A túrót simára keverjük egy habverő vagy botmixer segítségével. Hozzáadjuk a porcukrot, vaníliát, citromhéját és a tojások sárgáját. A fehérjéből habot készítünk és azt is hozzádolgozzuk.
A 10 percet sült tésztát kivesszük a sütőből, megszórjuk a zsemlemorzsával.
Rásimítjuk a túrós tölteléket majd és 25 percet sütjük tovább.
Közben elkészítjük a habot. A tojások fehérjét habbá verjük, 2-3 adagban hozzáadjuk a porcukrot. Amikor szép fényes és kemény a hab egy nyomózsákba tesszük (vagy neylon zacskóba) amibe egy csillagcsövet is tehetünk. A 25 perc sütési idő után a sütő hőmérsékletét 150 fokra állítjuk. Kivesszük a tepsit és a habot rányomjuk a túróra, berácsozzuk. Újra sütőbe tesszük, most kb. 15-20 percre, hogy a hab picit színesedjen.
Ha megsült kivesszük a sütőből. Aki szeretné egy cukrász - szakács fáklyával még rásegíthet, hogy a rács szép színű legyen, ropogósabbá váljon. (így tettem)
A sárgabarack lekvárt átpasszírozzuk. Kiskanál segítségével kidíszítjük a habrácsok közét. Ha kihűlt szeleteljük. Hűtőben tároljuk.

Forrás:  https://www.facebook.com/hajni.szabonedienes