🌶️ Paprika ültetése, ápolása, öntözése, szaporítása, kártevői és betegségei
A paprika (Capsicum annuum) a magyar konyha egyik alapnövénye, melynek termesztése nagy öröm, ha jól végezzük. Legyen szó TV-paprikáról, kápia fajtáról, csípősről vagy épp lecsópaprikáról – néhány alapszabály betartásával szép, egészséges termést szüretelhetünk belőle.
🟢 Ültetése
Időzítés:
A paprikát palántaneveléssel érdemes indítani. A magokat február végén, március elején vethetjük el, és április végére már megerősödnek a palánták.
Hely kiválasztása:
-
Napos, meleg fekvésű helyet válasszunk.
-
Ne ültessük olyan helyre, ahol az előző évben burgonya, paradicsom vagy padlizsán volt – ezek közeli rokonok, így több betegséget is közösen hordoznak.
Talajelőkészítés:
-
Laza, tápanyagdús, humuszos talajt kedvel.
-
Ültetés előtt keverjünk bele komposztot vagy érett istállótrágyát.
-
A talaj pH-ja legyen semleges vagy enyhén savas (6–6,8).
Ültetési távolság:
-
Tőtávolság: 30–40 cm
-
Sortávolság: 40–50 cm
Fontos a jó szellőzés, hogy megelőzzük a gombás fertőzéseket.
🌱 Ápolása
Támrendszer:
A magasabb fajtákhoz (pl. kápia) támkaró javasolt, mert a termések súlya miatt a növény könnyen megdőlhet vagy eltörhet.
Gyomlálás és talajlazítás:
A rendszeres kapálás vagy mulcsozás segít megelőzni a gyomokat és nedvesen tartja a talajt.
Tápanyag-utánpótlás:
-
Palántakorban ne túltápozzuk, mert elhúzódik a virágzás.
-
A virágzás és termésérés időszakában káliumban gazdag tápoldat (pl. hamulé, fahamu vízbe keverve) vagy paradicsomtrágya adható.
💧 Öntözése
A paprika vízigényes, de nem bírja a pangó vizet. Öntözéskor ügyeljünk a következőkre:
-
Hetente legalább 2-3 alkalommal, forró időben akár naponta.
-
Inkább ritkábban, de mélyebben öntözzünk, hogy a gyökér lefelé fejlődjön.
-
Kerüljük a levelek vizesedését, főleg este – ez elősegíti a betegségeket.
🌿 Szaporítása
Magról:
A legegyszerűbb és leggyakoribb módszer. Saját termésből is szedhetünk magot, de csak akkor, ha nem F1 hibrid a növény.
Dugványozás:
Bár ritkább, de meleg, világos helyen a paprika hajtásai is legyökerezhetnek.
Palántázás:
A 4-6 leveles palánták ideálisak kiültetésre. Érdemes kiültetés előtt néhány napig edzeni őket, vagyis fokozatosan hozzászoktatni a szabad levegőhöz.
🐛 Kártevők
Levéltetvek: Legyengítik a növényt, szívogatják a leveleket. Megelőzés: fokhagymalé, csalánlé, neem olaj.
Paprikabogár és tripsz: A termések felszínét károsítják, barna foltokat okozva.
Csigák: A fiatal palántákat és a terméseket is megrágják. Kézi szedéssel vagy sörcsapdával védekezhetünk.
Fonálférgek (gyökérgubacs): A gyökérzetet támadják, sárgulást, satnya fejlődést okoznak.
🧫 Betegségek
Baktériumos levélfoltosság: Apró, sárga-barna foltok a leveleken. Nedves idő segíti terjedését.
Verticilliumos hervadás: A levelek fokozatos elszáradnak, főként meleg, nedves nyarakon.
Szürkepenész (Botrytis): A nedvesség és sűrű lombállomány segíti. Fontos a ritkítás, légáteresztés.
Mozaikvírus: Szabálytalan foltok, torz levelek. Nincs ellene szer – fertőzött példányokat távolítsuk el.
🧺 Betakarítása
A húsos fajták akkor jók, amikor élénk színűek és kemények – nem muszáj teljesen beérniük.
A csípős fajtákat (pl. cseresznyepaprika) éretten szedjük, amikor teljes színükön vannak.
Ne tépjük, inkább vágjuk le a termést, hogy ne sérüljön a növény szára.
✅ Hasznos tippek
Mulcsozás: Szalmával vagy fűnyesedékkel takarva a talaj tovább megtartja a nedvességet és csökkenti a gyomokat.
Társítás: Paradicsommal, bazsalikommal jól megfér, de ne ültessük közel hagymához vagy borsóhoz.
Vetésforgó: Ugyanarra a helyre 3-4 évente térjünk vissza a paprikaültetéssel.