Paradicsom a kertben – Ültetés, gondozás, öntözés, kártevők és betegségek


Ajánld ismerőseidnek!


Print Friendly and PDF  
  

Paradicsom a kertben – Ültetés, gondozás, öntözés, kártevők és betegségek

A paradicsom (Solanum lycopersicum) az egyik legnépszerűbb zöldségféle a házikertben. Zamatos termései, sokoldalú felhasználása és látványos fejlődése miatt igazi öröm vele foglalkozni. Ám hogy valóban szép és egészséges növényeket neveljünk, érdemes tisztában lenni az ültetéstől a betakarításig minden fontosabb lépéssel.


1. Mikor és hogyan ültessük a paradicsomot?

Palántanevelés:

  • Indítás beltérben: március elejétől közepéig

  • Kültéri kiültetés: fagyosszentek után (általában május 15. után)

Tipp: Ha magról nevelsz, ügyelj a sok fényre, hogy ne nyurguljanak fel a palánták!

Kiültetés a kertbe:

  • Válassz napos, szélvédett helyet

  • Tőtávolság: 40–60 cm

  • Sortávolság: 70–80 cm

  • Ültetés előtt érdemes trágyázni, vagy komposztot bedolgozni

Extra tipp: Mélyebbre ültetve erősebb gyökérzetet fejleszt – akár a szár alsó részét is a földbe temetheted


2. Tápanyag- és talajigénye

A paradicsom tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt kedvel:

  • Ideális pH: 6–6,8 (enyhén savas)

  • Szereti a humuszos, morzsalékos talajt

  • Trágyázás: komposzt, érett istállótrágya, valamint a virágzáskor foszfor és kálium


3. Öntözés

A paradicsom vízigénye közepes, de a termésérés idején kiemelkedő.

Alapszabályok:

  • Inkább ritkábban, de bőven locsoljunk (heti 1–2×)

  • Reggel vagy kora este öntözz

  • Soha ne a levelet nedvesítsd – mindig a tövét!

Tipp: A következetes öntözés segít megelőzni a termésrepedést és a csúcshervadást


4. Ápolás és metszés

A legtöbb paradicsomfajtánál fontos a rendszeres karbantartás.

Karózás:

  • Az indás fajtákhoz (folytonnövők) erős karó vagy lugas szükséges

  • A bokros fajták (determinált) többnyire nem igényelnek támasztást

Hajtatás (támrendszeres nevelés):

  • A hónaljhajtásokat rendszeresen törd ki (különösen a folytonnövőknél)

  • Ne hagyd túlburjánzani, mert az a termés rovására megy


5. Kártevők

A paradicsom kedvelt célpont több kártevő számára is:

Kártevő neveTüneteiVédekezés
LevéltetvekPöndörödő, ragacsos levelekKézi eltávolítás, csalánlé, neem olaj
TakácsatkaApró pókhálók, sárguló levelekSzappanos víz, atkaölő szer
Lótetű (pajor)Kiültetett palánták elpusztulnakCsalétek, mély kapálás
Bagolylepke hernyójaMegrágott termés, rágcsált levelekMechanikus irtás, bio permet

6. Betegségek

A nedves, párás környezet kedvez a gombás megbetegedéseknek.

Betegség neveTüneteiMegelőzés és kezelés
ParadicsomvészLevelek és termések barnulása, rothadásaRéz- vagy kénalapú permetszer, vetésforgó
LisztharmatFehéres bevonat a levelekenTejes permet, kéntartalmú szer
SzürkepenészSzürke, poros penész a termésenJó légmozgás, ne öntözzük túl
Baktériumos foltosságFekete foltok a leveleken, szár elhalásaCsávázott vetőmag, egészséges palánta

Tipp: Ne hagyd a leveleket a földön – ezek segítenek fenntartani a gombák életciklusát!


7. Betakarítás és tárolás

  • Az első termések július végétől szedhetők (fajtától függően)

  • Ne hagyd túléretten a tőkén – hamar romlásnak indul

  • Éretlenül leszedett paradicsom szobahőmérsékleten is beérik

Tárolás:

  • Ne tedd hűtőbe – veszíthet ízéből

  • Száraz, hűvös helyen 1–2 hétig eltartható


8. Paradicsom társültetése és vetésforgó

Jó szomszédok:

  • bazsalikom, hagyma, sárgarépa, zeller, fokhagyma

Rossz szomszédok:

  • burgonya (azonos betegségek!), édeskömény, kukorica

Vetési ciklus:

  • 3-4 évente térj vissza ugyanarra a helyre


Összefoglalás

A paradicsom termesztése nemcsak látványos, hanem rendkívül jutalmazó is. Egy kis odafigyeléssel, rendszeres öntözéssel és megelőző növényvédelemmel bő termést hozhat, akár cserépben, balkonon vagy fóliában is. Legyen a cél saláta, szósz vagy befőzés – a házi paradicsom íze semmivel sem összehasonlítható!