Uborka a kertből – Ültetés, ápolás, öntözés, kártevők és betegségek


Ajánld ismerőseidnek!


Print Friendly and PDF  

Uborka a kertből – Ültetés, ápolás, öntözés, kártevők és betegségek

Az uborka a konyhakertek egyik sztárja: gyors növekedésű, bőtermő, frissítő, sokoldalúan felhasználható zöldség. Termesztéséhez meleg, napfényes helyet, rendszeres gondozást és odafigyelést igényel – de a gondoskodást bőséges terméssel hálálja meg.


1. Ültetés – mikor és hogyan kezdjük?

Vetés vagy palántázás:

  • Szabadföldi vetés: május elejétől (fagyok után)

  • Palántázás: áprilisban beltérben vagy fóliában, kiültetés májusban

Vetési/ültetési mód:

  • Sortávolság: 100–120 cm

  • Tőtávolság: 30–40 cm

  • Vetési mélység: 2–3 cm

Tipp: Helyezz minden vetőgödörbe 2-3 magot, majd ritkíts egy erős növényre. Ha karós uborkát nevelsz, még szűkebb helyen is termeszthető.


2. Fajtaválasztás

Az uborka több típusban is elérhető:

  • Fürtös uborka – savanyításra alkalmas

  • Sima héjú csemegeuborka – friss fogyasztásra

  • Kígyóuborka – nagyobb, hosszúkás termés, hajtatásban elterjedt

  • Öntermékeny hibridek – fóliában is jól működnek


3. Talajigény és fekvés

  • Laza szerkezetű, humuszos talajt kedvel

  • Jó vízáteresztő képesség fontos

  • pH érték: enyhén savanyú vagy semleges (6–7)

  • Napfényes, meleg fekvésű hely ideális

Kerüld: hideg, kötött, pangó vizes területeket


4. Ápolás és gondozás

Tápanyag-utánpótlás:

  • Sokat fogyaszt, különösen nitrogénből

  • Komposzttal, szerves trágyával előkészített talaj ideális

  • Virágzáskor, termésképzéskor káliumban gazdag tápanyag javasolt

Kapálás, gyomlálás:

  • A fiatal növényeket rendszeresen gyomláljuk

  • Sekély kapálás szükséges, hogy ne sértsük a gyökereket

Futtatás (karós uborka esetén):

  • Segít a termések egészséges fejlődésében

  • Megkönnyíti a szüretet, csökkenti a betegségek esélyét

  • Rácsra, hálóra vagy karóra is felfuttatható


5. Öntözés

Az uborka vízigényes növény, de érzékeny a pangó vízre.

Öntözési tanácsok:

  • Rendszeresen, de ne túl bőven öntözd – az egyenletes vízellátás kulcsfontosságú

  • Reggel vagy késő délután öntözz, ne a tűző napon

  • Főként a termésképzés időszakában igényel sok vizet

  • Csepegtető öntözés előnyös, csökkenti a levélbetegségek kockázatát

Tipp: A vízhiányos időszakokban keserű termések alakulhatnak ki.


6. Kártevők

Kártevő neveTüneteiVédekezés
UborkabogárSárguló, rágott levelekRovarháló, sárga ragacslap, vetésforgó
LevéltetvekLevélsodródás, gyenge hajtásokKáli szappanos permet, ragadozó rovarok
TripszekEzüstös foltok, torz termésekKék ragacslap, neem olaj
Tarkalepke hernyójaMegrágott hajtásokMechanikus eltávolítás, biológiai rovarölők

7. Betegségek

Betegség neveTüneteiVédekezés
LiszharmatFehér, poros bevonat a levelekenKénes permet, szellős térállás
PeronoszpóraSárgás foltok, levélhullásRéz tartalmú szer, megelőző permetezés
Uborka mozaikvírusSzíntelen foltok, torz növekedésFertőzött növények eltávolítása, tetű elleni védekezés
Fuzáriumos hervadásElhaló hajtások, hervadásEllenálló fajta, vetésforgó, jó vízlevezetés

8. Szüret és tárolás

  • Az uborkát rendszeresen szedni kell, hogy újabb termések képződjenek

  • Ne hagyd túlérni – keserűvé válhat és kimeríti a növényt

  • Savanyításra: 6–8 cm-es korában ideális

  • Csemegeuborka: 10–15 cm-es méretben a legízletesebb

Tipp: Szüretkor metszőollót használj, hogy ne sérüljön a növény.


9. Vetésforgó és társültetés

Jó szomszédok:

  • Hagyma, saláta, karalábé, kapor, bab

Kerülendő szomszédok:

  • Retek, burgonya, más kabakosok (pl. tök, dinnye)

Vetésforgó:

  • Ugyanarra a helyre csak 3–4 év múlva térj vissza uborkával


Összegzés

Az uborka termesztése nem bonyolult, de rendszeres figyelmet kíván. A jó termés záloga a napos fekvés, a megfelelő vízellátás, a tápanyagban gazdag talaj, valamint a kártevők és betegségek elleni tudatos védekezés. Akár friss fogyasztásra, akár savanyításra szánod, az uborka biztos sikerélményt nyújt minden kertésznek.

CIKK2