🟡 B5-vitamin (Pantoténsav) – Az „élet mindenhol jelenlévő vitaminja”


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

🟡 B5-vitamin (Pantoténsav) – Az „élet mindenhol jelenlévő vitaminja”

🔍 Mi a B5-vitamin?

A B5-vitamin, vagy más néven pantoténsav, egy vízben oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet működéséhez. Neve a görög „pantothen” szóból ered, jelentése: „mindenütt megtalálható” – ami utal arra, hogy szinte minden élelmiszerben jelen van kisebb-nagyobb mennyiségben.

A B5-vitamin különösen fontos a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcsere szabályozásában, továbbá hozzájárul a hormontermeléshez, az idegrendszer működéséhez és a bőr egészségéhez is.


💡 A B5-vitamin jótékony hatásai

  • 🔁 Segíti az anyagcsere-folyamatokat (zsírok, szénhidrátok, fehérjék)

  • 🧠 Támogatja az idegrendszer működését

  • 💆‍♀️ Hozzájárul a bőr és a haj egészségéhez

  • 💊 Fontos szerepe van a mellékvesekéreg hormonjainak szintézisében (pl. stresszhormonok)

  • 🩹 Elősegíti a sebek és sérülések gyorsabb gyógyulását

  • 🧬 Részt vesz a vérképzés és antitestképzés folyamataiban



❗ Mi történik, ha hiányzik?

A B5-vitamin hiánya ritka, mivel széles körben megtalálható az élelmiszerekben. Súlyos hiányállapot általában csak súlyos alultápláltság vagy felszívódási zavarok esetén alakul ki.

Tünetei lehetnek:

  • Általános kimerültség, fáradtság

  • Álmatlanság

  • Izomgörcsök, zsibbadás a végtagokban

  • Émelygés, gyomorfájdalom

  • Koncentrációzavar

  • Fejfájás

  • Égő érzés a lábakban („burning feet syndrome”) – ez a B5-hiány egyik jellegzetes tünete


🥗 Milyen ételek tartalmaznak B5-vitamint?

A B5-vitamin számos természetes ételben megtalálható:

  • 🥩 Húsfélék (marha, csirke, sertés)

  • 🐟 Halak (tonhal, lazac)

  • 🥚 Tojás

  • 🥜 Hüvelyesek (bab, lencse)

  • 🧀 Tejtermékek

  • 🍄 Gombák

  • 🥦 Brokkoli, karfiol

  • 🌾 Teljes kiőrlésű gabonák

  • 🍠 Édesburgonya

  • 🍞 Élesztő

A főzés és feldolgozás csökkentheti a pantoténsav tartalmat, ezért friss és enyhén feldolgozott formában a leghatékonyabb.


📏 Napi szükséglet

A napi ajánlott beviteli mennyiség:

  • Felnőtteknek: 5 mg/nap

  • Várandós nőknek: 6 mg/nap

  • Szoptató anyáknak: 7 mg/nap

Fontos tudni, hogy nagyobb mennyiségű pótlása nem okoz mérgezést, de túlzott mennyiség (pl. 10 g felett) hasmenést és hányingert válthat ki.


🧾 Összefoglalás

A B5-vitamin nélkülözhetetlen szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, a hormontermelésben, az idegek és a bőr egészségének megőrzésében. Hiánya ritka, de ha mégis kialakul, fáradtsághoz, izompanaszokhoz és gyulladásos tünetekhez vezethet. A változatos, tápanyagdús étrend biztosítja a megfelelő bevitelt.



Print Friendly and PDF