Csipkebogyó – a természet C-vitamin-bombája


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Legfontosabb gyógynövények Megnézem

Csipkebogyó – a természet C-vitamin-bombája

A csipkebogyó (Rosa canina), vagy népies nevén vadrózsa termése, hazánk egyik legismertebb és legkedveltebb gyógynövénye. Gyermekkorunkból sokaknak ismerős a csipkebogyótea íze, amely nemcsak finom, hanem valódi vitaminbomba is. A csipkebogyó kiemelkedően gazdag C-vitaminban, de más értékes vegyületeket is tartalmaz, amelyek számos betegség megelőzésében és kezelésében hasznosak lehetnek.


Gyógyhatása

A csipkebogyó gyógyító erejét elsősorban magas C-vitamin-tartalmának köszönheti, de emellett más antioxidánsokat, pektineket, flavonoidokat, karotinoidokat és szerves savakat is tartalmaz.

Főbb hatásai:

  • Immunerősítő – kiemelkedően magas C-vitamin-tartalma (többszöröse a citroménak) támogatja az immunrendszer működését.

  • Gyulladáscsökkentő – ízületi problémák, reuma és gyulladásos megbetegedések esetén is hasznos lehet.

  • Vizelethajtó és vesetisztító – elősegíti a méreganyagok kiürülését, támogatja a húgyutak egészségét.

  • Érfal-erősítő – antioxidáns hatásai révén javítja a hajszálerek állapotát, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

  • Székletlazító – enyhén hashajtó hatású, de nem irritálja a bélrendszert.

  • Látásjavító – A- és E-vitamin-tartalma segítheti a szem egészségének megőrzését.

  • Bőrtápláló – belsőleg és külsőleg is használható a bőr egészségének támogatására.



Felhasználása

A csipkebogyót az első őszi fagyok után érdemes gyűjteni, amikor a bogyók már kissé megpuhultak – ekkor a legédesebbek. A felhasználása sokféleképpen történhet:

Leggyakoribb formái:

  • Csipkebogyótea (forrázat vagy hideg áztatás):

    • A meleg vizes forrázat gyorsabb, de némi C-vitamin elbomolhat.

    • hideg áztatás (12 órás vízben áztatás) megőrzi a C-vitamint – ez a legjobb immunerősítő tea télen.

  • Csipkebogyólekvár (hecsedli) – rendkívül finom és tápláló, magas vitamintartalommal.

  • Kapszula vagy por formájában – bioboltokban, étrend-kiegészítőként is kapható.

  • Bor és szörp – különleges ízű italokat lehet belőle készíteni.


Érdekességek

  • A csipkebogyó C-vitamin-tartalma elérheti a 1000 mg/100 g-ot is, ami sokszorosa a citrusfélékének.

  • Már az ókori népek is használták különféle fertőzések és lázas betegségek ellen.

  • A csipkebogyó szőreit (a magok körül) régen "viszketőpor" készítésére is használták – gyerekcsínyek kedvelt eszköze volt.

  • vadrózsa bokrok természetes élőhelyei a madaraknak és rovaroknak is – fontos részei az ökológiai egyensúlynak.


Tippek a gyűjtéshez és tároláshoz

  • Gyűjtési idő: szeptember végétől az első fagyokig, lehetőleg napsütéses időben.

  • Szárítás: árnyékos, szellős helyen vagy alacsony hőfokon aszalógépben.

  • Tárolás: légmentesen zárható edényben, sötét helyen, hogy megőrizze a vitaminokat.


Összegzés

A csipkebogyó nemcsak egy finom tea vagy lekvár alapanyaga, hanem a természet egyik leggazdagabb vitaminforrása. Érdemes a téli hónapokban is rendszeresen fogyasztani, hiszen támogatja az immunrendszert, erősíti az érfalakat, gyulladáscsökkentő, és még a bőrre is jótékonyan hat. Egy igazi, hazai szuperélelmiszer, amit gyakran csak díszbokornak nézünk – pedig sokkal több annál.


 


Print Friendly and PDF