![]() |
Fahéj – az illatos fűszer és gyógyító kincs
A fahéj (Cinnamomum verum – valódi fahéj, illetve Cinnamomum cassia – kínai fahéj) nem csupán egy közkedvelt fűszer a süteményekben, hanem egy évezredek óta használt gyógynövény is. Melegítő, fertőtlenítő és vércukorszint-szabályozó hatása miatt számos betegség megelőzésében és enyhítésében is segítségünkre lehet.
Fahéj fajtái – nem mindegy, melyiket használjuk!
-
Ceyloni (valódi) fahéj – enyhébb, édeskésebb ízű, kevés kumarint tartalmaz, gyógyászatilag előnyösebb.
-
Kasszia (kínai) fahéj – erőteljesebb ízű, olcsóbb, viszont több kumarint tartalmaz, ami nagy mennyiségben káros lehet a májra.
Gyógyhatásai
1. Vércukorszint-szabályozó
A fahéj legismertebb hatása, hogy javítja az inzulinérzékenységet, és segít csökkenteni a vércukorszintet – különösen hasznos 2-es típusú cukorbetegség esetén. Étkezés előtt fogyasztva gátolja a szénhidrátok gyors felszívódását.
2. Emésztést serkentő
Gyomorerősítő, puffadáscsökkentő, segíti az epe működését és az emésztést. Étkezések után teaként fogyasztva enyhíti a teltségérzetet és az emésztési panaszokat.
3. Fertőtlenítő, antimikrobiális
Erős gomba-, baktérium- és vírusellenes hatású. Megfázás, torokfájás esetén enyhíti a tüneteket, melegítő hatása átmelengeti a szervezetet.
4. Gyulladáscsökkentő
Segíthet enyhíteni a krónikus gyulladásokat – például ízületi problémák esetén – ha rendszeresen, kis mennyiségben fogyasztjuk.
5. Szívvédő hatás
Segít csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, így támogatja a szív- és érrendszer egészségét.
6. Fogyókúra támogatása
Az anyagcserét fokozó, étvágycsökkentő és vércukorszint-stabilizáló hatása miatt sok fogyókúrás étrendben szerepel.
7. Antioxidáns bomba
A fahéjban többféle antioxidáns található, például polifenolok, amelyek védik a sejteket a károsodástól és lassítják az öregedést.
Felhasználása otthon
Fahéjas tea megfázásra
Hozzávalók:
1 rúd (vagy 1 teáskanál őrölt) fahéj
2 dl víz
méz és citrom ízlés szerint
Elkészítés: A fahéjat 10 percig főzzük vízben, majd leszűrjük. Mézzel, citrommal ízesíthetjük. Lázas, fázós állapotban különösen jó hatású.
Fahéjas méz – természetes immunerősítő
Hozzávalók:
2 evőkanál méz
1 teáskanál őrölt fahéj
Alkalmazás: Naponta 1 teáskanállal fogyasztható, éhgyomorra vagy étkezés után. Fertőzések, torokfájás, fáradtság ellen kiváló.
Fahéj külsőleg
Gombaölőként alkalmazható pl. lábgomba esetén: vízzel kevert őrölt fahéjból paszta készíthető.
Szúnyogriasztó illóolajként is ismert (fahéj illóolaj).
Mire figyeljünk?
Csak mértékkel! Kasszia fahéjból napi 1 teáskanálnál több nem ajánlott a kumarin-tartalom miatt (károsíthatja a májat).
Vérhígítót szedők, terhesek konzultáljanak orvossal.
Ceyloni fahéj biztonságosabb, ha rendszeresen használnánk.
Érdekességek
A fahéjat már az ókori Egyiptomban is használták balzsamozásra, illatszerként és gyógyításra.
A középkorban a fahéj drága, luxus fűszer volt – értékesebb, mint az arany.
A kínai orvoslásban melegítő, élénkítő hatása miatt fontos szerepet kapott.
Összegzés
A fahéj nem csupán finom, hanem valódi természetes orvosság is. Vércukorszint-szabályozó, fertőtlenítő, emésztésjavító és antioxidáns hatása miatt érdemes naponta kis mennyiségben beépíteni az étrendbe – akár teában, mézben, vagy sütemények ízesítőjeként. A ceyloni fahéj különösen jó választás, ha hosszú távú gyógyhatást szeretnénk elérni.