Csiperkegomba – A konyha fehér aranya


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Csiperkegomba – A konyha fehér aranya

A csiperkegomba a világ egyik legismertebb és leggyakrabban fogyasztott ehető gombája. Hazánkban is kedvelt alapanyag, köszönhetően kellemes ízének, könnyű emészthetőségének, sokoldalú felhasználhatóságának és kiemelkedő tápértékének.


Alapvető tudnivalók

  • Botanikai név: Agaricus bisporus

  • Elnevezések: fehér csiperke, kerti csiperke, sampinyon gomba

  • Származás: Európa, Észak-Amerika; ma már világszerte termesztik

  • Típus: ehető kalapos gomba

  • Termőidő: egész évben elérhető termesztett formában

A csiperke különböző változatokban kapható:

  • Fehér csiperke: a leggyakoribb fajta

  • Barna csiperke: ízesebb, kicsit „diós” aromájú

  • Portobello: a teljesen kifejlett barna csiperke nagy méretű, húspótlónak is alkalmas


Tápanyagtartalom (100 g nyers csiperkegomba)

TápanyagMennyiség
Energia22 kcal
Fehérje3,1 g
Szénhidrát3,3 g
Zsír0,3 g
Élelmi rost1,0 g
D-vitamin (ergokalciferol)0,2–1,0 µg*
B2-vitamin (riboflavin)0,4 mg
B3-vitamin (niacin)3,6 mg
Kálium318 mg
Foszfor86 mg
Szelén9 µg
Réz0,3 mg
Cink0,5 mg

*A D-vitamin-tartalom fény hatására nő – a napfényen szárított gombák különösen gazdagok benne.


Jótékony hatásai

1. Immunrendszer erősítése

A csiperkegomba poliszacharidokat (pl. béta-glükánokat) tartalmaz, amelyek immunmoduláló hatásúak, azaz támogatják a szervezet természetes védekezőképességét.

2. D-vitamin-forrás

A kevés természetes D-vitamin-forrás egyike. Főleg UV-fénnyel kezelt gombákban nő meg a D2-vitamin szintje, amely a csontok egészségéhez és az immunműködéshez elengedhetetlen.

3. Alacsony kalóriatartalom

Kiváló diétás alapanyag, hiszen kevés kalóriát tartalmaz, de magas a fehérjetartalma és laktató rostokat is biztosít.

4. Antioxidáns-hatás

A szelén, polifenolok és egyéb antioxidáns vegyületek védik a sejteket a káros szabad gyököktől, ezáltal lassíthatják az öregedési folyamatokat.

5. B-vitamin-komplex

A csiperkegomba gazdag B2- és B3-vitaminban, melyek fontosak az idegrendszer, az anyagcsere és a bőr egészsége szempontjából.

6. Szelénforrás

Ez a nyomelem támogatja a pajzsmirigy működését, csökkentheti a gyulladásos folyamatokat, és segíthet megelőzni bizonyos daganatos betegségeket.



Felhasználása a konyhában

A csiperkegomba semleges, enyhén diós íze miatt szinte minden ételtípushoz illik. Könnyen emészthető, gyorsan elkészül.

1. Levesek

  • Gombakrémleves (tejszínes vagy vegán változatban)

  • Gulyáslevesbe, ragulevesbe adva

2. Rántva

  • Panírozva, rántva klasszikus vegetáriánus főfogás

3. Töltve

  • Töltött gombafejek darált hússal, rizzsel, zöldségekkel vagy sajttal sütve

4. Tésztákhoz, rizottókhoz

  • Tejszínes-gombás szószok

  • Barna csiperke kiváló a rizottóba, gnocchi mellé

5. Tojásos ételekhez

  • Gombás omlett, tojásrántotta, quiche

6. Grillezve, pirítva

  • Grillezett portobello gomba akár húspótló hamburgerbe

  • Serpenyőben pirított gomba fokhagymával, petrezselyemmel

7. Salátákba

  • Nyersen is fogyasztható: vékonyra szeletelve olívaolajjal, citromlével meglocsolva


Tárolása

Hűtés:

  • Hűtőszekrényben tárolva, papírzacskóban vagy lazán fedett edényben 3–5 napig friss marad.

  • Ne mossuk meg előre! A víz gyorsítja a romlást.

  • A műanyag dobozokat nyisd ki vagy szellőztesd, hogy ne penészedjen be.

Fagyasztás:

  • Előzőleg blansírozni vagy pirítani kell, nyersen nem ajánlott fagyasztani.

  • Felhasználás előtt felengedés nélkül főzheted vagy sütheted.

Szárítás:

  • Vékonyra szeletelve, aszalóban vagy alacsony hőfokon sütőben kiszárítható, így hónapokig eláll.

  • Porítva gombapor készíthető belőle, ami ízesítőként használható.


Fontos tudnivalók

  • A csiperkegomba kis mennyiségben természetes módon tartalmaz agaritint, amely nagy mennyiségben, nyersen potenciálisan káros lehet – ezért érdemes mindig hőkezelni.

  • Gombamérgezés elkerülése érdekében csak megbízható helyről (bolt, termesztő) származó példányt fogyassz!

  • Gombára érzékenyeknél ritkán puffadást vagy emésztési zavarokat okozhat.


Összegzés

A csiperkegomba nemcsak a konyha egyik legsokoldalúbb alapanyaga, hanem értékes vitamin- és ásványianyag-forrás is. Segít az immunrendszer erősítésében, támogatja az anyagcserét és a csontok egészségét, miközben kevés kalóriát tartalmaz. Ráadásul egész évben elérhető és változatos módokon felhasználható.



Print Friendly and PDF