Cukkini (Cucurbita pepo): Könnyű, tápláló és sokoldalú zöldség


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Cukkini (Cucurbita pepo): Könnyű, tápláló és sokoldalú zöldség

A cukkini a tökfélék családjába tartozó, meglehetősen alacsony kalóriatartalmú, mégis tápanyagokban gazdag zöldség, amelynek rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Szinte az egész világon kedvelt konyhai alapanyag, könnyen emészthető, és remekül illik a diétás, vegetáriánus, vagy egészségtudatos étrendekbe.


Tápanyagtartalom (100 g nyers cukkini)

  • Energia: 17 kcal

  • Víz: ~94%

  • Fehérje: 1,2 g

  • Szénhidrát: 3,1 g

  • Zsír: 0,3 g

  • Rost: 1,0 g

  • C-vitamin: 18–20 mg

  • K-vitamin: 4–5 µg

  • Folsav (B9-vitamin): 24 µg

  • Kálium: 260 mg

  • Magnézium: 18 mg

  • Mangán: 0,2 mg

  • A-vitamin előanyag (béta-karotin): kisebb mennyiségben, főként a sárgás/zöldes héjban


Jótékony hatásai

1. Kíméletes, mégis tápláló

A cukkini könnyen emészthető, nem terheli meg az emésztőrendszert, ezért ideális választás gyomorérzékenyek, idősek, gyermekek vagy lábadozók számára is.

2. Segíti az emésztést

A benne lévő rostok támogatják a bélműködést, megelőzik a székrekedést, és kedvező hatással vannak a bélflórára is.

3. Vízhajtó és méregtelenítő

Magas víz- és káliumtartalma révén elősegíti a felesleges nátrium és folyadék kiürülését, így támogatja a vesék működését és csökkentheti a vérnyomást.

4. Alacsony kalóriatartalom

Rendkívül kevés kalóriát tartalmaz, mégis jóllakottságérzést kelt, emiatt kiváló fogyókúrás alapanyag.

5. Szív- és érrendszer védelme

A benne található kálium és C-vitamin segítenek szabályozni a vérnyomást és csökkentik az oxidatív stresszt, ezáltal védenek az érelmeszesedés ellen.

6. Bőr- és szemvédelem

A cukkini héjában és húsában található kis mennyiségű béta-karotin és lutein támogatják a szem egészségét, védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen.

7. Gyulladáscsökkentő hatás

Antioxidánsai és víztartalma révén segíthet csökkenteni a szervezetben fennálló enyhe gyulladásokat, és elősegítheti a regenerációt.


Felhasználása a konyhában

A cukkini rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldség. Semleges ízvilága miatt édes és sós ételekhez egyaránt alkalmas, nyersen vagy főzve, sütve, párolva is fogyasztható.

Nyersen:

  • Salátákba reszelve (főként zsenge, vékony héjú példányok)

  • Smoothie-kban (rostpótlóként, uborkához hasonlóan)

Főzve/sütve:

  • Párolva köretként (pl. sárgarépával, brokkolival)

  • Grillezve vagy sütőben (karikázva, fűszerekkel megszórva)

  • Rakott ételekbe (pl. rakott cukkini, lasagne helyett szeletezve)

  • Levesekbe, főzelékbe, egytálételekbe

  • Rántva, töltve (pl. darált hússal vagy zöldségkrémmel)

  • Tésztahelyettesítőként spirálozva („zoodles” – cukkinitészta)

Édesen:

  • Süteményekbe reszelve (pl. cukkinis brownie, cukkini-muffin)

  • Palacsintatésztába keverve (rostban gazdagabb állag)


Tárolás és előkészítés

  • A cukkinit héjával együtt is lehet fogyasztani, ha zsenge. A héj tartalmazza a legtöbb antioxidánst.

  • Tárolható hűtőben akár 7–10 napig, de frissen a legízletesebb.

  • Nagyobb példányokat célszerű meghámozni és kimagozni, mivel idősebb korban a héj és a magrész keményebbé válik.


Érdekességek

  • A cukkini virága is ehető! A töltött cukkini virág igazi ínyencség Olaszországban és Görögországban.

  • Genetikailag a tök rokona, de termesztési célokra kifejezetten zsenge, lédús fajtákat nemesítettek belőle.

  • A „zucchini” elnevezés az olasz eredetre utal, magyarul „kis tököt” jelent.


Összegzés

cukkini egy rendkívül egészséges, könnyű, tápláló zöldség, amely ideális a kiegyensúlyozott, emésztésbarát étrendhez. Alacsony kalóriatartalmamagas víz- és rosttartalma, valamint jótékony vitaminjai és ásványi anyagai révén támogatja a veseműködést, szívegészséget, emésztést és méregtelenítést. Fogyasztása kifejezetten ajánlott fogyókúrázóknak, emésztési problémákkal küzdőknek és mindenkinek, aki természetes, egészséges zöldségféléket szeretne beilleszteni az étrendjébe.



Print Friendly and PDF