![]() |
Cukkini (Cucurbita pepo): Könnyű, tápláló és sokoldalú zöldség
A cukkini a tökfélék családjába tartozó, meglehetősen alacsony kalóriatartalmú, mégis tápanyagokban gazdag zöldség, amelynek rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Szinte az egész világon kedvelt konyhai alapanyag, könnyen emészthető, és remekül illik a diétás, vegetáriánus, vagy egészségtudatos étrendekbe.
Tápanyagtartalom (100 g nyers cukkini)
-
Energia: 17 kcal
-
Víz: ~94%
-
Fehérje: 1,2 g
-
Szénhidrát: 3,1 g
-
Zsír: 0,3 g
-
Rost: 1,0 g
-
C-vitamin: 18–20 mg
-
K-vitamin: 4–5 µg
-
Folsav (B9-vitamin): 24 µg
-
Kálium: 260 mg
-
Magnézium: 18 mg
-
Mangán: 0,2 mg
-
A-vitamin előanyag (béta-karotin): kisebb mennyiségben, főként a sárgás/zöldes héjban
Jótékony hatásai
1. Kíméletes, mégis tápláló
A cukkini könnyen emészthető, nem terheli meg az emésztőrendszert, ezért ideális választás gyomorérzékenyek, idősek, gyermekek vagy lábadozók számára is.
2. Segíti az emésztést
A benne lévő rostok támogatják a bélműködést, megelőzik a székrekedést, és kedvező hatással vannak a bélflórára is.
3. Vízhajtó és méregtelenítő
Magas víz- és káliumtartalma révén elősegíti a felesleges nátrium és folyadék kiürülését, így támogatja a vesék működését és csökkentheti a vérnyomást.
4. Alacsony kalóriatartalom
Rendkívül kevés kalóriát tartalmaz, mégis jóllakottságérzést kelt, emiatt kiváló fogyókúrás alapanyag.
5. Szív- és érrendszer védelme
A benne található kálium és C-vitamin segítenek szabályozni a vérnyomást és csökkentik az oxidatív stresszt, ezáltal védenek az érelmeszesedés ellen.
6. Bőr- és szemvédelem
A cukkini héjában és húsában található kis mennyiségű béta-karotin és lutein támogatják a szem egészségét, védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen.
7. Gyulladáscsökkentő hatás
Antioxidánsai és víztartalma révén segíthet csökkenteni a szervezetben fennálló enyhe gyulladásokat, és elősegítheti a regenerációt.
Felhasználása a konyhában
A cukkini rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldség. Semleges ízvilága miatt édes és sós ételekhez egyaránt alkalmas, nyersen vagy főzve, sütve, párolva is fogyasztható.
A cukkini rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldség. Semleges ízvilága miatt édes és sós ételekhez egyaránt alkalmas, nyersen vagy főzve, sütve, párolva is fogyasztható.
Nyersen:
Salátákba reszelve (főként zsenge, vékony héjú példányok)
Smoothie-kban (rostpótlóként, uborkához hasonlóan)
Salátákba reszelve (főként zsenge, vékony héjú példányok)
Smoothie-kban (rostpótlóként, uborkához hasonlóan)
Főzve/sütve:
Párolva köretként (pl. sárgarépával, brokkolival)
Grillezve vagy sütőben (karikázva, fűszerekkel megszórva)
Rakott ételekbe (pl. rakott cukkini, lasagne helyett szeletezve)
Levesekbe, főzelékbe, egytálételekbe
Rántva, töltve (pl. darált hússal vagy zöldségkrémmel)
Tésztahelyettesítőként spirálozva („zoodles” – cukkinitészta)
Párolva köretként (pl. sárgarépával, brokkolival)
Grillezve vagy sütőben (karikázva, fűszerekkel megszórva)
Rakott ételekbe (pl. rakott cukkini, lasagne helyett szeletezve)
Levesekbe, főzelékbe, egytálételekbe
Rántva, töltve (pl. darált hússal vagy zöldségkrémmel)
Tésztahelyettesítőként spirálozva („zoodles” – cukkinitészta)
Édesen:
Süteményekbe reszelve (pl. cukkinis brownie, cukkini-muffin)
Palacsintatésztába keverve (rostban gazdagabb állag)
Süteményekbe reszelve (pl. cukkinis brownie, cukkini-muffin)
Palacsintatésztába keverve (rostban gazdagabb állag)
Tárolás és előkészítés
A cukkinit héjával együtt is lehet fogyasztani, ha zsenge. A héj tartalmazza a legtöbb antioxidánst.
Tárolható hűtőben akár 7–10 napig, de frissen a legízletesebb.
Nagyobb példányokat célszerű meghámozni és kimagozni, mivel idősebb korban a héj és a magrész keményebbé válik.
A cukkinit héjával együtt is lehet fogyasztani, ha zsenge. A héj tartalmazza a legtöbb antioxidánst.
Tárolható hűtőben akár 7–10 napig, de frissen a legízletesebb.
Nagyobb példányokat célszerű meghámozni és kimagozni, mivel idősebb korban a héj és a magrész keményebbé válik.
Érdekességek
A cukkini virága is ehető! A töltött cukkini virág igazi ínyencség Olaszországban és Görögországban.
Genetikailag a tök rokona, de termesztési célokra kifejezetten zsenge, lédús fajtákat nemesítettek belőle.
A „zucchini” elnevezés az olasz eredetre utal, magyarul „kis tököt” jelent.
A cukkini virága is ehető! A töltött cukkini virág igazi ínyencség Olaszországban és Görögországban.
Genetikailag a tök rokona, de termesztési célokra kifejezetten zsenge, lédús fajtákat nemesítettek belőle.
A „zucchini” elnevezés az olasz eredetre utal, magyarul „kis tököt” jelent.
Összegzés
A cukkini egy rendkívül egészséges, könnyű, tápláló zöldség, amely ideális a kiegyensúlyozott, emésztésbarát étrendhez. Alacsony kalóriatartalma, magas víz- és rosttartalma, valamint jótékony vitaminjai és ásványi anyagai révén támogatja a veseműködést, szívegészséget, emésztést és méregtelenítést. Fogyasztása kifejezetten ajánlott fogyókúrázóknak, emésztési problémákkal küzdőknek és mindenkinek, aki természetes, egészséges zöldségféléket szeretne beilleszteni az étrendjébe.
A cukkini egy rendkívül egészséges, könnyű, tápláló zöldség, amely ideális a kiegyensúlyozott, emésztésbarát étrendhez. Alacsony kalóriatartalma, magas víz- és rosttartalma, valamint jótékony vitaminjai és ásványi anyagai révén támogatja a veseműködést, szívegészséget, emésztést és méregtelenítést. Fogyasztása kifejezetten ajánlott fogyókúrázóknak, emésztési problémákkal küzdőknek és mindenkinek, aki természetes, egészséges zöldségféléket szeretne beilleszteni az étrendjébe.