Paprika (Capsicum annuum): A C-vitamin királynője


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Paprika (Capsicum annuum): A C-vitamin királynője

A paprika nemcsak a magyar konyha egyik alapvető eleme, hanem rendkívül egészséges, színes, tápláló zöldség, amely segíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásokat, és támogatja az emésztést. Fajtától függően lehet édes, csípős, húsos vagy vékonyhéjú – minden formájában értékes!


Eredet és fajták

A paprika Közép- és Dél-Amerikából származik, és Kolumbusz hozta Európába a 15. században. Azóta világszerte elterjedt.

Főbb fajtái:

  • TV paprika – vastag húsú, édes, világossárga színű.

  • Kápia paprika – hosszúkás, piros, húsos, édes ízű.

  • Kaliforniai paprika – nagy, vastag falú, sárga, piros, narancs színű.

  • Erős paprika – csípős változatok, pl. cseresznyepaprika, chili, jalapeño.

  • Fűszerpaprika – szárítva, őrölve ízesítéshez használják.


Tápanyagtartalom (100 g nyers édes paprikában)

  • Kalória: 27 kcal

  • Fehérje: 1 g

  • Szénhidrát: 6 g

  • Rost: 2 g

  • Víz: kb. 92%

  • C-vitamin: 120–150 mg (fajtától függően, pirosban a legtöbb)

  • A-vitamin (béta-karotin formájában): kb. 370–550 µg

  • K-vitamin: 7.4 µg

  • Folsav (B9-vitamin): 46 µg

  • Kálium: 210 mg

  • Magnézium, vas, flavonoidok, kapszaicin (csípős fajtákban)


A paprika jótékony hatásai

1. Erősíti az immunrendszert

A paprika a legjobb természetes C-vitamin-források egyike – akár háromszor annyit tartalmazhat, mint a narancs. Ez hozzájárul a fertőzésekkel szembeni védelemhez, gyorsítja a sebgyógyulást, és fokozza a vas felszívódását.

2. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns

A karotinoidok (pl. béta-karotin, lutein), valamint a flavonoidok (quercetin, luteolin) antioxidáns hatásúak, amelyek védik a sejteket, lassítják az öregedést és csökkentik a krónikus gyulladások kockázatát.

3. Támogatja a látást

A sárga, narancs és piros paprikában található lutein és zeaxantin fontos szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében, segítenek megelőzni az időskori makuladegenerációt.

4. Fogyókúrás hatás

A paprika alacsony kalóriatartalma és rosttartalma miatt kiváló fogyókúrás zöldség. Csökkenti az étvágyat, növeli a teltségérzetet.

5. Csípős paprikák: anyagcsere-serkentés

A csípős fajtákban található kapszaicin fokozza a zsírégetést, javítja a vérkeringést, csökkenti a fájdalomérzetet, és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

6. Szív- és érrendszeri védelem

A C-vitamin, a kálium, valamint az antioxidánsok együttesen támogatják a szív egészségét, csökkenthetik a vérnyomást, és gátolhatják az érelmeszesedés kialakulását.


Felhasználása a konyhában

Nyersen:

  • Salátákban (pl. friss vegyes saláta, paprikás paradicsomsaláta)

  • Szendvicsek mellé, mártogatóshoz

  • Zöldségtál részeként

Főzve/sütve:

  • Lecsó, pörköltek, rakott ételek

  • Töltött paprika (rizses, húsos, vegetáriánus töltelékkel)

  • Grillezve (pl. kápia vagy kaliforniai paprika)

  • Paprikakrémként vagy püréként (ajvár)

Őrölve:

  • Édesnemes és csípős fűszerpaprika – alapja a magyar ételeknek (pörkölt, gulyás, halászlé)


Tárolás

  • Nyers paprika hűtőben 5–7 napig eltartható.

  • Ne tárold nedvesen vagy fóliában, mert könnyen befülled.

  • Fagyasztható, akár szeletelve is.

  • Szárítva és őrölve hónapokig eláll fűszerként.


Érdekességek

  • A magyar fűszerpaprika világhírű: Szegedi és Kalocsai változatai is hungarikumnak számítanak.

  • A paprika latin neve („Capsicum”) a „csípős” jelentésű görög szóból ered.

  • A C-vitamint először Szent-Györgyi Albert izolálta paprikából 1932-ben – ez a felfedezés hozta meg számára a Nobel-díjat.


Összegzés

paprika rendkívül sokoldalú, tápláló zöldség, amely nemcsak ízt visz az ételeinkbe, hanem kiemelkedő C-vitamin-, antioxidáns- és rostforrás is. Változatos fajtái (édes, csípős, húsos, fűszerpaprika) mindenféle ételbe beilleszthetők. Immunerősítő, szívvédő, gyulladáscsökkentő és zsírégető hatása révén a paprika méltán érdemli meg helyét a mindennapi étrendünkben.




Print Friendly and PDF