Datolyaszilva (hurma, kaki) – Az aranyszínű vitaminbomba
A datolyaszilva, más néven hurma vagy kaki gyümölcs (latin nevén Diospyros kaki) egy különleges, mézédes ízű gyümölcs, amely nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is. Ősszel, a hűvösebb hónapokban jelenik meg a piacokon, narancssárgás, paradicsomra emlékeztető termésével, és ilyenkor érdemes kihasználni minden jótékony hatását.
Eredete és elterjedése
A datolyaszilva őshazája Kína, ahol már több ezer éve termesztik. Innen terjedt el Japánba, majd Korea, India és végül a mediterrán országok felé. Napjainkban Spanyolország, Olaszország és Izrael is jelentős termelők közé tartozik, de hazánkban is egyre többen próbálkoznak a termesztésével, főként a Balaton környékén és a Dél-Dunántúlon.
Tápanyagtartalma (100 g friss gyümölcsre vonatkoztatva)
A datolyaszilva nemcsak finom, de kifejezetten tápanyagdús is:
-
Energia: kb. 70–80 kcal
-
Szénhidrát: 18–20 g (ebből cukor: kb. 12–16 g)
-
Rost: 3,5–4 g
-
Fehérje: 0,6 g
-
Zsír: 0,2 g
Vitaminok:
-
A-vitamin (béta-karotin) – 1627 µg (napi szükséglet több mint 50%-a!)
-
C-vitamin – 7–10 mg
-
E-vitamin – 0,7 mg
-
B-vitaminok (főként B6, folsav)
Ásványi anyagok:
-
Kálium – 160–170 mg
-
Kalcium – 8 mg
-
Magnézium – 9 mg
-
Vas, réz, mangán – kisebb mennyiségben
Jótékony hatásai a szervezetre
A datolyaszilva nemcsak tápláló, de gyógyhatású gyümölcs is. Íme a legfontosabb előnyei:
1. Erős antioxidáns
Gazdag béta-karotinban és polifenolokban, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, így segítenek megelőzni a sejtkárosodást és lassítják az öregedést.
2. Támogatja a látást
A magas A-vitamin-tartalom révén védi a szem egészségét, különösen az időskori makuladegeneráció és a farkasvakság ellen.
3. Immunerősítő
A C-vitamin segít megerősíteni az immunrendszert, különösen a téli időszakban, amikor a szervezet ki van téve vírusoknak és fertőzéseknek.
4. Javítja az emésztést
Magas rosttartalmának köszönhetően segíti a bélmozgást, enyhíti a székrekedést, és hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához.
5. Szívvédő hatás
A benne található kálium hozzájárul a vérnyomás szabályozásához, míg az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterint.
6. Segíthet a fogyásban
Alacsony zsírtartalma és magas rosttartalma miatt laktató, de nem hizlal – így remek választás diétás étrendbe is.
Felhasználása a konyhában
A datolyaszilvát általában nyersen, éretten fogyasztják, de sokoldalúan felhasználható:
Nyersen: kanállal kikanalazva, turmixokban, zabkásában, salátában.
Aszalva: édes, koncentrált csemegeként.
Lekvárként: fahéjjal, gyömbérrel fűszerezve kiváló őszi ízvilágot ad.
Sütikben, desszertekben: muffin, pite, vagy akár pohárkrém részeként.
Gyümölcslevesbe vagy chutney-ba: egzotikus, keleties ízek kedvelőinek.
Tipp: Éretlen állapotban összehúzó, fanyar ízű lehet, mert sok csersavat (tannint) tartalmaz – éretten viszont mézédes és puha.
Tárolás és érlelés
A datolyaszilva éretten puha és lédús. Ha még kemény, érdemes pár napig szobahőmérsékleten utóérlelni, például:
Egy almával vagy banánnal együtt papírzacskóba téve gyorsabban beérik az etilén miatt.
Ha érett, de nem fogyasztjuk azonnal, hűtőben 3–4 napig tárolható.
Fagyasztás:
Az érett datolyaszilva jól fagyasztható. Fagyasztás után a csersav lebomlik, és még édesebbé válik – turmixhoz vagy püréként ideális.
Érdekesség
A datolyaszilvát Japánban "kaki no mi"-nek nevezik, és a hosszú élet szimbóluma.
A “Diospyros” név görögül azt jelenti: „istenek eledele”.