Datolyaszilva (hurma, kaki) – Az aranyszínű vitaminbomba


Ajánld ismerőseidnek!

Kép
  

Datolyaszilva (hurma, kaki) – Az aranyszínű vitaminbomba

A datolyaszilva, más néven hurma vagy kaki gyümölcs (latin nevén Diospyros kaki) egy különleges, mézédes ízű gyümölcs, amely nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is. Ősszel, a hűvösebb hónapokban jelenik meg a piacokon, narancssárgás, paradicsomra emlékeztető termésével, és ilyenkor érdemes kihasználni minden jótékony hatását.


Eredete és elterjedése

A datolyaszilva őshazája Kína, ahol már több ezer éve termesztik. Innen terjedt el Japánba, majd Korea, India és végül a mediterrán országok felé. Napjainkban Spanyolország, Olaszország és Izrael is jelentős termelők közé tartozik, de hazánkban is egyre többen próbálkoznak a termesztésével, főként a Balaton környékén és a Dél-Dunántúlon.


Tápanyagtartalma (100 g friss gyümölcsre vonatkoztatva)

A datolyaszilva nemcsak finom, de kifejezetten tápanyagdús is:

  • Energia: kb. 70–80 kcal

  • Szénhidrát: 18–20 g (ebből cukor: kb. 12–16 g)

  • Rost: 3,5–4 g

  • Fehérje: 0,6 g

  • Zsír: 0,2 g

Vitaminok:

  • A-vitamin (béta-karotin) – 1627 µg (napi szükséglet több mint 50%-a!)

  • C-vitamin – 7–10 mg

  • E-vitamin – 0,7 mg

  • B-vitaminok (főként B6, folsav)

Ásványi anyagok:

  • Kálium – 160–170 mg

  • Kalcium – 8 mg

  • Magnézium – 9 mg

  • Vas, réz, mangán – kisebb mennyiségben


Jótékony hatásai a szervezetre

A datolyaszilva nemcsak tápláló, de gyógyhatású gyümölcs is. Íme a legfontosabb előnyei:

1. Erős antioxidáns

Gazdag béta-karotinban és polifenolokban, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, így segítenek megelőzni a sejtkárosodást és lassítják az öregedést.

2. Támogatja a látást

A magas A-vitamin-tartalom révén védi a szem egészségét, különösen az időskori makuladegeneráció és a farkasvakság ellen.

3. Immunerősítő

A C-vitamin segít megerősíteni az immunrendszert, különösen a téli időszakban, amikor a szervezet ki van téve vírusoknak és fertőzéseknek.

4. Javítja az emésztést

Magas rosttartalmának köszönhetően segíti a bélmozgást, enyhíti a székrekedést, és hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához.

5. Szívvédő hatás

A benne található kálium hozzájárul a vérnyomás szabályozásához, míg az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterint.

6. Segíthet a fogyásban

Alacsony zsírtartalma és magas rosttartalma miatt laktató, de nem hizlal – így remek választás diétás étrendbe is.




Felhasználása a konyhában

A datolyaszilvát általában nyersen, éretten fogyasztják, de sokoldalúan felhasználható:

  • Nyersen: kanállal kikanalazva, turmixokban, zabkásában, salátában.

  • Aszalva: édes, koncentrált csemegeként.

  • Lekvárként: fahéjjal, gyömbérrel fűszerezve kiváló őszi ízvilágot ad.

  • Sütikben, desszertekben: muffin, pite, vagy akár pohárkrém részeként.

  • Gyümölcslevesbe vagy chutney-ba: egzotikus, keleties ízek kedvelőinek.

Tipp: Éretlen állapotban összehúzó, fanyar ízű lehet, mert sok csersavat (tannint) tartalmaz – éretten viszont mézédes és puha.


Tárolás és érlelés

A datolyaszilva éretten puha és lédús. Ha még kemény, érdemes pár napig szobahőmérsékleten utóérlelni, például:

  • Egy almával vagy banánnal együtt papírzacskóba téve gyorsabban beérik az etilén miatt.

  • Ha érett, de nem fogyasztjuk azonnal, hűtőben 3–4 napig tárolható.

Fagyasztás:

Az érett datolyaszilva jól fagyasztható. Fagyasztás után a csersav lebomlik, és még édesebbé válik – turmixhoz vagy püréként ideális.


Érdekesség

  • A datolyaszilvát Japánban "kaki no mi"-nek nevezik, és a hosszú élet szimbóluma.

  • A “Diospyros” név görögül azt jelenti: „istenek eledele”.


Összegzés

A datolyaszilva egy tápláló, vitaminban gazdag, antioxidánsokban bővelkedő gyümölcs, amely nemcsak finom, de számos egészségügyi előnyt is kínál. Érdemes beilleszteni az őszi-téli étrendbe, akár frissen, akár feldolgozott formában. A természet egyik legédesebb ajándéka – valóban méltó az „istenek eledele” névre. 


Print Friendly and PDF